KOMPETITIVNOST

Takmičenje za nekoga ko je opterećen kontrolom ili potrebom za pobedom, ili da čak bude samo na istom nivou kao neko drugi, može dovesti do ljubomore. Možda mislite da je ljubomora u ljubavi drugačija od konkurencije na funkcijama, ali zapravo nije.

Možete biti ljubomorni na bivšu vašeg partnera, jer ima lepšu frizuru ili bolji posao od vas. Mogli biste biti ljubomorni na poznatu ličnost koja je simpatija vašeg partnera ili na neku devojku kojoj je lajkovao fotografiju na Instagramu. To može zvučati potpuno smešno i bezazleno, ali nekome ko je takmičarski nastrojen može biti veoma teško da se ne upoređuje sa drugima.

reklame

To može ići ruku pod ruku sa nesigurnošću, ali može i proizaći iz potrebe za pobedom ili kontrolom. Pokušajte da se fokusirate na sebe i svoju vezu, a ne na bilo koji spoljni faktor.

NEPOVERENJE

Ako vas je vaš partner u prošlosti varao ili lagao, ponovno izgraditi poverenje može biti veoma teško. Možda ste im oprostili, ali bol niste zaboravili. Čak i ako vam partner nije dao ni jedan razlog da budete ljubomorni, jednom kada se poverenje naruši, ljubomora prolazi kroz sve nastale pukotine.

Ne propustite: Crna lista muškaraca: 5 tipova razvedenih muškaraca sa kojima ne smeš ništa da imaš

U ovom slučaju, to nije lako popraviti. Ne možete samo staviti flaster na ožiljke i nastaviti dalje. Radite na poverenju sa svojim partnerom. Biće potrebno truda, vremena i mnogo razgovora i pouzdanog ponašanja. Ponekad čak terapija i vežbe poverenja mogu u velikoj meri pomoći.

Zašto sam ljubomorna
Zašto sam ljubomorna

PROJEKCIJA

Kada i sami radimo nešto pogrešno, mnogo je verovatnije da ćemo optužiti druge da isto to rade. Pre svega, mi ne želimo da se prevrćemo sami u svojoj krivici, ali takođe znamo da ako smo i sami za nešto sposobni, da su i drugi.

Možda ne razumete zašto ste ljubomorni na kolege svog partnera. Znate da se ništa ne događa, ali osećate nelagodnost zbog toga. Ovo bi mogla biti projekcija. Čak i ako toga niste ni svesni, možda se flertujete sa nekim svojim kolegom.

Koliko god to bilo suptilno i beznačajno, vi duboko u sebi znate da radite nešto što je na ivici varanja. Vaša zakopana krivica projektuje se u vidu ljubomore.

STRAH

Strah je uvek osnovni uzrok svake ljubomore. Bilo da je to strah od gubitka kontrole, strah od gubitka te osobe, strah od slomljenog srca i bola, on je prisutan. Strah može da paralizuje.

Kada se iskazuje kroz ljubomoru, stvari vrlo brzo mogu postati loše. Teško je osloboditi se straha, posebno ovakvog. Razgovarajte sa svojim partnerom o tome. Bez obzira da li ste u prošlosti bili prevareni, izdani ili niste, zastrašujuće je izgubiti nekoga koga volite. Samo oslobođanje ovakvih osećanja može vam doneti veliko olakšanje i podići teret sa grudi.

Ne propustite: On samo hoće pi**e: 13 tipova muškaraca koji su i dalje slobodni

SAMO-SABOTAŽA

U nesvesnom pokušaju da se zaštitimo od bola, često sami sebe sabotiramo. To znači da stavimo tačku na stvari, pre nego što stignemo da budemo povređeni. Do ovoga može dovesti strah, nisko samopoštovanje i razne druge stvari.

Postajemo iracionalno ljubomorni kao način da odgurnemo partnera od sebe, pre nego što on dobije priliku da nas povredi i odgurne od sebe.

VAŠ „OSEĆAJ“ (INTUICIJA)

Ljubomora je zanimljiva stvar. Može biti toliko stvari koje je pokreću koje se mogu objasniti, a opet, ne mora uopšte postojati racionalno objašenjenje. Možda ne možete tačno prstom upreti na ono šta vam izaziva ljubomoru.

Vaš partner može biti jedan u milion. Nema sumnjivih telefonskih poziva u sred noći. Ne kasni sa posla i ne osetite tuđ miris na njemu, ali iz nekog vama nepoznatog razloga jednostavno ne možete da se otarasite osećaja da vas vara. Ponekad, vaša intuicija i utroba vam jednostavno to govore.

Da li ste sada u stanju da odgovorite na ovo frustrirajuće pitanje: „Zašto sam toliko ljubomoran/na?“ Nadam se da je odgovor potvrdan. I nadam se da ćete ovim saznanjem početi da radite na srećnoj i zdravoj vezi u budućnosti, bez ljubomore.

Srećno!

lepoticaizver.com

loading...