Zašto sam ljubomorna
Zašto sam ljubomorna

Zašto sam ljubomorna: Ljubomora je emotivni otrov. U stanju je da vas potpuno obuzme i lukavo proguta iznutra. Bilo da je realna i osnovana ili samo u vašoj podsvesti, ona se može uvući u svaki delić i segment vašeg života i odnosa.

Ukoliko se često pitate: „Zbog čega sam tako ljubomorna/ljubomoran“?, vreme je da se suočite sa ovim problemom. Kada osećate ljubomoru, ona može preuzeti volan vašeg racionalnog procesa razmišljanja.

Možda sa potpunom sigurnošću znate da je vaš partner lojalan, ali samo saznanje da, na primer, idu na poslovnu večeru sa svojim bliskim kolegama i dalje vas uznemirava i izaziva razne negativne scenarije u vašoj glavi.

ODAKLE POTIČE LJUBOMORA?

reklame

Ljubomora može izniknuti iz velikog broja semena. Ona može biti posađena u najzabačenije delove vašeg uma već i najbezazlenijim komentarom u prolazu. Kada ste ljubomorni, osećate se zaštitnički nastrojeni. Čak i ako ste ljuti, iracionalni ili se samo plašite, vaš odbrambeni mehanizam biće zaštitnog karaktera. Imate nešto ili nekoga vama veoma važnog, a nešto preti vašoj sreći.

Zapravo, vaš odnos čak i ne mora da bude u realnoj opasnosti da biste bili ljubomorni. Ukoliko su vas partneri varali u prošlosti, ti strahovi lako mogu da se prenesu u novu vezu, i manifestuju prema novom partneru koji vas nikada nije povredio. Možda ste ljubomorni i zbog nesigurnosti. Nesigurnost može proizilaziti još iz vašeg detinjstva, prošlih veza ili bilo čega drugog.

Ne propustite: Crna lista muškaraca: 5 tipova razvedenih muškaraca sa kojima ne smeš ništa da imaš

Ukoliko se ne osećate dostojnima ljubavi, to može vas učiniti i previše obazrivima i svesnima svega što bi moglo sabotirati vašu vezu. Takođe, narušeno poverenje, kompetitivnost, projekcija, pa čak i samo loš nagoveštaj u stomaku može vas učiniti ljubomornima. Ali, nije uvek lako otkriti izvor svoje ljubomore kada ona preuzme kontrolu.

Zašto sam ljubomorna
Zašto sam ljubomorna

ZBOG ČEGA SAM LJUBOMORAN/NA?

Možda ste se već pronašli u prethodnom paragrafu. Možda vaše prethodne veze i dalje progone vašu sadašnju ili još uvek radite na poverenju prema partneru kojem ste već oprostili laganje ili neku grešku.

Ukoliko uspešno uspete da prepoznate ono što vas zapravo čini ljubomornima, može vam u velikoj pomoći da se suočite sa uzrokom i na taj način prevaziđete svoju, u većini slučajeva, neosnovanu sumnju. Pokušajte da se prepoznate u sledećih nekoliko mogućih uzroka ljubomore.

PROŠLOST

Vaša prošlost je verovatno najveći agresor kada je u pitanju osećaj ljubomore. Naša psiha se navikava na određeni obrazac i očekuje da se on ponovi. Sposobnost da se predvidi varanje ili laganje je oblik zaštite koji nastaje usled emotivnih povreda iz prošlosti. Možda vas je bivši partner ostavio zbog svoje koleginice ili kolege, pa ste sada ljubomorni na kolegu ili koleginicu vašeg trenutnog partnera.

Stavili ste se u režim preživljavanja, kako biste osigurali da više ne budete povređeni. Ponašate se iracionalno jer se svim silama trudite da zaštitite ono što imate. Razgovarajte sa svojim partnerom. Dajte mu do znanja da mu/joj verujete, ali da jednostavno ne možete da ne brinete zbog onoga kroz što ste prošli u prošlosti.

Mogućnost da podelite svoju prošlost i strahove sa svojim partnerom, kao i njegovo/njeno razumevanje može vam u velikoj meri olakšati ljubomoru.

Ne propustite: On samo hoće pi**e: 13 tipova muškaraca koji su i dalje slobodni

NESIGURNOST

Ispričaću vam nešto iz svog ličnog primera. Smatram se samouverenom osobom. Definitivno ne bih rekala da imam problema sa samopoštovanjem, ali nesigurnost stiže do svih nas, čak i onih u srećnim vezama.

Nedavno sam počela da se viđam s nekim i veoma smo srećni. Iz nekog razloga, koji ni meni samoj nije jasan, nedavno sam počela da ga istražujem po društvenim mrežama i naišla na fotografije njega i njegove bivše. Raskinuli su pre mnogo godina, i znam da odavno nisu u kontaktu, ali uprkos tome, videvši te slike zapalila se vatra i bes u meni. Nije bilo racionalnog razloga da se osećam ljubomornom.

I ja imam bivše iz prošlosti, ali nesigurnost je jednostavno uradila svoje. Na svu sreću, ove emocije brzo su me prošle i shvatila sam šta se dogodilo, ali ovo je primer kako vas čak i najmanja nesigurnost može učiniti ljubomornima, iako inače to niste. To je nešto što vaš partner može privremeno umiriti komplimentima i nekim gestovim kako bi vas uverio u svoju naklonost vama, ali zaista biste se trebali pozabaviti time sami, jer nesigurnost ipak dolazi iz vas.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...