Muvanje preko poruka: 5 zamki koje obavezno treba da izbegneš kad se dopisuješ sa dečkom koji ti se sviđa

Od bezličnog „Hej!“ do pravopisnih grešaka – neke stvari definitivno treba izbegavati kod flertovanja

Danas često flertovanje i prvo „približavanje“ počinje preko aplikacija poput Whatsappa ili Vibera ili, naravno, dobrog starog SMS-a. Koliko god se to činilo praktičnim, moguće je napraviti puno grešaka dopisujući se i tako oterati novu simpatiju pre nego što ste se uopšte pošteno upoznali. Zato je američki sociolog Erik Klinenberg, zajedno s komičarem Azizom Ansarijem napisao knjigu o današnjem flertovanju. Njih dvojica intervjuisali su stotine ljudi iz celog sveta i preneli njihove chatove – sakupili su, analizirali i ispisali najčešće greške.

Ove definitivno treba izbegavati:

reklame

1. „Hej!“ greška

Obično „Hej!“ (ne daj Bože „Hej, momak!“) može biti prvo što ti padne na pamet. Jer, u krajnjoj liniji, ne poznaješ ga dobro. Zbog toga ti je teško da napišeš nešto lično. Ako već želiš da počneš „pozdravom“, onda barem napiši njegovo ime (na primer, „Hej, Ivane!“). Idealno bi bilo napisati neku pozitivnu primedbu (na primer: „Puno hvala za piće i prijatan razgovor juče!“). Tako će i njemu biti lakše da odgovori, odnosno započne razgovor.

2. Problemi s terminima

Teško je pronaći zajednički termin za prvi sastanak dok se još ne poznajete. Osim toga, nerado ćeš najboljoj drugarici otkazati dogovoreni izlazak zbog nekoga koga baš ne poznaješ. Međutim, pokušaj svakako da izbegneš filozofiranje i dugotrajno dogovaranje oko izlaska – ako u početku komplikujete, kako će tek biti kasnije? Okolišanje i nesigurnost će samo crpiti pozitivnu energiju iz chata.

3. Predugačke poruke

Kao što se ne preporučuje poslati jednostavni „Hej!“, nije dobro ni slati beskonačne kobasice od poruka. Dugačke tekstove niko rado ne čita na chatu. To je mesto za neobavezne i zabavne poruke. Predugačka poruka (još je strašnije ako sadrži razna pitanja) nepotrebno komplikuje razgovor, odnosno vrši pritisak na sagovornika.

4. Loš pravopis

Iskreno: šta možeš da očekuješ od nekoga ko se uopšte ne trudi da pazi na svoj jezik? Naravno, niko na kaže da moramo biti gramatički genijalci, ali ako nismo sigurne kako se piše neka reč – nije li jednostavnije ne napisati je, odnosno drugačije formulisati poruku? Naravno, možemo i pogledati u pravopis. Kako god – nemoj slati poruke pune pravopisnih i gramatičkih grešaka. Loše pisanje znači loše obrazovanje – a to nije nimalo seksi.

5. Nejasnoće

Izbegavaj pitanja s kojima sagovornik ne zna šta bi, odnosno da li može jasno da odgovori. Pitanja poput: „Hoćemo li još nešto da radimo?“, stvaraju mu nepotreban pritisak. Radije odmah predloži nešto konkretno (i tako bi te verovatno pitao: „A šta imaš na umu?“ ili „Šta bi želela?“). Onda druga strana može to prihvatiti ili predložiti nešto drugo.

miss7.24sata.hr

loading...