Nije defekt već velika šansa kad se razlikuješ od cele familije: Evo zbog čega je dobro kad si crna ovca u porodici
Nije defekt već velika šansa kad se razlikuješ od cele familije: Evo zbog čega je dobro kad si crna ovca u porodici

Verovatno ste čitali na Facebooku citate Berta Helingera, poznatog psihologa i tvorca porodičnih konstelacija, o crnim ovcama: Oni koji se nazivaju “crne ovce” porodice zapravo tragaju za putevima oslobođenja za porodično stablo. Članovi stabla koji se ne uklapaju u standarde ili tradiciju porodičnog sistema, oni koji još od rane mladosti stalno pokušavaju revoluciju verovanja, idući protiv saobraćaja na putevima obeleženim porodičnom tradicijom, oni su kritikovani, osuđivani i čak odbacivani… “

Shvatanje da biti crna ovca nije defekat već velika šansa, to je kao dašak svežeg vazduha za sve one ljude koji su se osećali do sada pogrešnim: to je omogućilo mnogima da ostvare svoju istinsku ulogu u porodici i da prihvate svoju raznolikost.

Zato što je crna ovca pokušaj porodičnog stabla da zaceli svoje rane i da se spasi od samouništenja.

reklame

Da vidimo zašto je crna ovca dragoceni dar za članove njene porodice

Karakteristike crne ovce

U stvari, mnogi govore o važnoj ulozi crne ovce: Bert Hellnger, Alehandro Jodorovski, … Čak i ako imaju drugačiji pristup psiho-genealoških subjekata, za njih se uloga crne ovce ne menja: ona ostaje spasilac, oslobodilac porodičnog stabla koje je pogođeno neurotičnom gangrenom.

Pomoću ponavljanja istih obrazaca, neuroza se kristališe blokiranjem limfe ili život protoka porodičnog stabla, širi otrov, patnju, bolest od strane njenih članova. Ovde je crna ovca, taj član “drugačiji” – umetnik u porodici matematičara, ateista među vernicima … – donosi u vazduh novi život: ona je protivotrov koji će izlečiti tu gangrenu.

Često su crne ovce članovi koji ne idu utabanim stazama:

→ Oni su prvi koji odlaze u područja potpuno nepoznata porodici – prvi na univerzitetu, prvi koji odlaze da žive u inostranstvo, prvi koja se bavi nekim bitkama ili doživljavaju neka iskustva.

→ Oni imaju različite vrednosti, različita uverenja, u poređenju sa drugim članovima porodice – različite političke, ekološke i etičke stavove.

→ Oni imaju običaj da vide sviet i smisao svog života dijametralno suprotno sa ostatkom porodice – vegetarijanske, ateista, umetnika, filozofa, itd.

Često bivaju kritikovani zbog svog izbora, ponašanja i načina života – poput hipija u sredini buržoaske porodice, na primer.

→ Oni se drže na marginama, marginalizovani, isključeni.

Niko ne može da shvati njihovu tačku gledišta koja se smatra previše “originalnom”.

Nije defekt već velika šansa kad se razlikuješ od cele familije: Evo zbog čega je dobro kad si crna ovca u porodici
Nije defekt već velika šansa kad se razlikuješ od cele familije: Evo zbog čega je dobro kad si crna ovca u porodici

Iako članovi porodice uzimaju u obzir ovu različitost kao anomaliju, kao proizvodnu grešku, porodično stablo pokušava da stvori protivotrov za ozbiljne neravnoteže koje postoje i prete da dovedu crnu ovcu do ivice bez povratka: izumiranje porodice.

Dinamika porodičnog stabla: evolucija Vs destrukcija

Izjava Hellingera se nastavlja:

​”Crne ovce”, oni koji se ne uklapaju, oni koji dižu pobunu, popravljaju, detoksifikuju i stvaraju novu cvetnu granu u porodičnom stablu. Zahvaljujući ovim članovima, naše stablo obnavlja svoje korene. Njihova pobuna je plodna zemlja, njihovo ludilo je voda koja hrani, njihova strast je vatra koja osvežava srca predaka. Neispričani i bezbrojni neispunjeni snovi, frustrirani talenti naših predaka, se manifestuju u pobuni ovih crnih ovaca pokušavajući da se konačno realizuju.

Porodično stablo će imati tendenciju da zadrži kastriranje i toksičan tok njenog prtljaga, koji otežava život tih ovaca. ”

​Da bi izraslo voće, da svetu ponudimo zdravo i sposobno voće koje uspeva, stablo mora biti zdravo; nažalost, to se jako retko dešava: blokovi, tajne, patnja, neuroza ometaju prirodni razvoj članova porodice, javlja se rizik od prenošenja netolerancije i otvaranja vrata nesreći.

Najveća opasnost je da se ovo stanje patnje prihvati kao posebna karakteristika porodice i da se podnese ostavka.

Isključeni član, crna ovca, ona nikad ne odustaje, naprotiv!

Uvodeći nove ideje, vrednosti, nove koncepte u porodici, postupajući drugačije, to će zaista doneti novu krv, podstaći će i druge članove da se udalje od starih i zastarelih obrazaca; da protresu korene kako bi pomogli porodici da sruši blokove koji je sprečavaju da pokaže veličanstvenost. Ako ne uspe, stablo će oslabiti do smrti.

loading...