Poklon crne ovce: isceljenje porodičnog stabla

Član koji ima ulogu crne ovce – važno je istaći da je ovo uloga, a ne identitet, jer crna ovca postoji samo dok je stablu potreban “protivotrov” – je suočen sa nekim problemima.

Ono što je Karl G. Jung rekao o tome:

​”Dok sam radio na svom porodičnom stablu, shvatio sam čudnu zajedničku sudbinu koja me vezuje za moje pretke. Imam snažan osećaj da sam pod uticajem stvari ili pitanja koja su ostala nepotpuna i bez odgovora mojih roditelja, dedova i baka, pradeda i prabaka, generalno mojih predaka. Često mi se čini da postoji karma u porodici koja se prenosi od roditelja do dece. Uvek sam mislio da sam ja trebao da odgovorim na pitanja koja je sudbina postavila mojim precima, pitanja koja još nisu našla odgovor, ili čak da sam trebao da popravim ili jednostavno naučim od problema koje su nastali u prethodnom periodu. Psihoterapija još uvek nije dovoljno razmotrila ove okolnosti.”

reklame

Dakle, raznolikost crnih ovaca se manifestuje u punom sjaju: to je balansiranje elemenata – vegetarijanac donosi veću svest o etičkim pitanjima koja se odnose na druga živa bića, ateista omogućava da se zaustavi verski fanatizam, umetnik balansira i revitalizuje preveliki materijalizam, itd. To je element koji će omogućiti članovima koji će prepoznati svoju vrednost da prevaziđu blokove u porodici; raznolikost će podstaći bogatstvo, dovešće do isceljenja, dovodeći osovinu stabala u red, daleko od ekstremizma i apsolutizma.

Integracija, ne isključenje, je ključ izlečenja, to je ono što omogućava stablu da urodi plodom, cveta, razvija se.

Dakle, ako ste crna ovca, poslušajte savet Berta Helingera:

​”Čuvaj svoju “jedinstvenost” kao najdragoceniji cvet stabla. Ti si ostvareni san svih svojih predaka.”

Sandra Saporito/bebamur.com

loading...