Fejsbuk

Fejsbuk postaje sve pametniji u prepoznavanju lica – mnogo pametniji…

Ukoliko ste u skorije vreme aploudovali neke fotografije na ovoj društvenoj mreži primetili ste koliko je Fejsbuk zapravo “dobar” u prepoznavanju lica vaših prijatelja.

Da bismo testirali ovu tvrdnju, tačnije algoritam koji je nedavno dodat, rešili smo da aploudujemo 15 fotografija. Fotografije koje su aploudovane nisu ni slične ni približno slične nijednoj koju su neki od ljudi na njima u skorije vreme stavljali na Fejsbuk, da bismo eliminisali mogućnost prepoznavanja lica po “već viđenom događaju”.

reklame

Fejsbuk je automatski identifikovao i tagovao lica na 8 fotografija, a sedam od osam tagova su bili tačni. Fejsbuk nije ni pitao da li želimo da skeniramo I tagujemo lica na slikama već se sve desilo automatski (aploudovano je sa mobilnog telefona). Ovaj automatski skener nas je sprečio da setujemo opcije da li uopšte želimo da ove slike budu javno vidljive.

Ovu tehnologiju za Fejsbuk razvila je Izraelska kompanija face.com, koja je napravila sistem tagovanja fotografija. Fejsbuk poseduje najveću arhivu privatnih fotografija na svetu (1,39 milijarde, prema poslednjim informacijama). Imajte u vidu da je svetska populacija negde oko 7,125 milijardi.

Ova praksa automatskog tagovanja slika možda zvuči pomalo alarmantno (da, mašina koja zna kako izgledate I da hoće da zaradi pare na vama), ali svaka ne tagovana slika je ustvari propust za socijalne mreže I širenje istih.

Fejsbukov istraživač Jan LeKun objasnio je magazin “Science” da će svako ko se nalazi na nekoj aploudovanoj fotografiji dobiti notofikaciju da se nalazi na njoj, a onda će korisnik imati mogućnost da se bluruje sa slike da bi zaštitio svoju privatnost.

Pazite se ko vas slika I šta radite, jer Fejsbuk zna sve o vama!

kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.