Šta znači
Šta znači "Geto" Ovu reč koristimo u žargonima širom sveta, a da li znate šta znači reč geto i odakle potiče?

Šta znači geto? Odakle potiče ova reč? Kako je upotrebljavamo u modernom slengu ili žargonu? Da li reč geto ima još neko značenje ili upotrebu?

Istorijski gledano, reč „geto“ je upotrebljena još davno za opis Venecijanskog geta („ghèto“), a kasnije potom i za jevrejska geta u Evropi. Etimološki gledano, reč geto vuče korene od italijanske reči „getto“, što znači odbaciti, ili grčke reči „getonija“ (Γειτονία, naselje).

Šta znači "Geto" Ovu reč koristimo u žargonima širom sveta, a da li znate šta znači reč geto i odakle potiče?

reklame

Danas se koristi u kontekstu kada je potrebno opisati siromašna i pretežno izolovana gradska područja u kojima žive manjine, piše besnopile.rs. U prenaseljenoj Americi gde siromašna gradska područja nisu nikakva retkost, pojavio se i izraz ruralni geto, koji bukvalno opisuje područja poput naselja auto prikolica kakva možemo videti na filmovima, ali i siromašne i mračne delove gradova gde čak ni policija ne zalazi.

To su naselja i krajevi koje možemo videti u filmovoma poput “Warriors ili Ratnici Bronx-a” dakle, čitave gradske četvrti gde vlada beda, siromaštvo, kriminal i zakon ulice”.

Ssim u Sjedinjenim državama, hip-hop pesmama ili na filmovima, reč geto se koristi širom sveta i tako imamo italijansku varijantu „borghetto“ što je izraz za malu gradsku četvrt.

Prema podacima koje nam pruža wikipedia u nemačkom jeziku se koristi i izraz „Judengasse“ (jevrejska uličica ili četvrt), dok se  u Maroku se jevrejska geta nazivaju „mela“.

Šta znači "Geto" Ovu reč koristimo u žargonima širom sveta, a da li znate šta znači reč geto i odakle potiče?

Reč geto se danas najčešće koristi kada želimo da opišemo oblast ili deo grada, poput četvrti u kome žive ljudi izolovani svojim socijalnim statusom, gde su kriminal ili siva ekonomija vodeći izvori prihoda.

Geta nastaju na tri načina:

-Kao zajednice doseljenika (naročito ako je zajednica rasno homogena)
-Kada većinska zajednica nasiljem, bojkotom ili zakonski prisili manjinu da živi u određenoj zoni
-Kada se zajednica samoizoluje zahvaljujući svojoj finansijskoj moći.

www.saznajstaznaci.com

loading...