PRIČATE SAMI SA SOBOM? Evo kada je ovo znak LUDILA, a kada GENIJALNOSTI

Svako nekad uhvati sebe kako priča sam sa sobom, samo što neki to rade češće i više, i to ne samo u privatnosti svog doma, već i dok kupuju ili hodaju ulicom.

Razmišljanje naglas pomaže nam da materijalizujemo ono o čemu razmišljamo. Takođe pomaže da nađemo smisao u bujici misli. Sve je to divno, ali znamo i za jedan “mali” problem. Kad razgovaramo naglas sami sa sobom deluje kao da smo ludi, zar ne?

Međutim, ispostavilo se da je to pogrešno… Pričanje sa samim sobom znak je genijalnosti.

reklame

Ipak, treba imati na umu da se to pričanje razlikuje od svađanja sa samim sobom, vikanja ili pričanja sa nekim trećim. 

Obično je pričanje sa samim sobom znak ludila, onda kada osoba koja sa sobom razgovara uopšte nije svesna da to čini, kad se svađa sa imaginarnim neprijateljem, ili gleda u zamišljenog sagovornika, koji je njoj u tom momentu i te kako realan… Pričanje sa sobom koje nije vezano za zvučne i vizuelne halucinacije i nije njima praćeno, već samo predstavlja zvučnu artikulaciju misli obavljenu relativno svesno, smatra se zdravim načinom za rešavanje problema i efikasno sredstvo pri učenju.

Mozak radi efikasnije

U jednom su eksperimentu psiholozi 20 ispitanika poslali u supermarket. Trebalo je da otkriju određeni predmet, prvi put u tišini, a drugi put su mogli ponavljati ime artikla.

Rezultati su pokazali da su ljudi lakše pronalazili artikl kad su govorili sami sa sobom. Naime, glasno govorenje poboljšava pamćenje. Ipak, psiholozi su istakli da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su nam poznati odranije. Na primer, od ranije znate da je banana žuta i specifičnog oblika, pa se ponavljanjem njenog naziva aktiviraju vizuelna svojstva u mozgu. Međutim, ukoliko ponavljate nešto što ne možete vizuelizovati, zapravo ćete postići kontraefekat, odnosno samo ćete se usporiti i zbuniti.

Stimuliše vaše pamćenje

Kad razgovarate sami sa sobom, vaš mehanizam se aktivira. Lakše pamtite jer vršite vizuelizaciju i artikulaciju. (Sigurno se sećate ovoga iz studentskih dana – lekciju je uvek bilo lakše upamtiti ako se izgovara i ponavlja naglas.)

Pomaže da ostanete fokusirani

Kad razgovarate naglas, ostajete fokusirani na svoj zadatak, a to vam pomaže da prepoznate te stvari odmah. Naravno, to pomaže samo ako znate kako izgleda predmet koji tražite.

Na primer, banana je žute boje i znate kako izgleda. Dakle, kad izgovarate – banana, vaš mozak odmah stvara sliku u vašem umu. Ali, ako ne znate kako banana izgleda, učinak izostaje.

Pomaže da raščistite svoje misli

Svako od nas ima različite vrste misli. Većina ima smisla, a ostatak ne. Pretpostavimo da ste besni na nekoga i da osećate kako biste mogli ubiti tu osobu. Zbog ovakve stvari nećete odmah otrčati svom terapeutu, zar ne?

Ne, zaključaćete se u sobu i razgovarati sa sobom. Na taj način ćete se rešiti ljutnje i postepeno ćete se smiriti. To je glupa misao koju ne možete deliti s nekom drugom osobom.

Psiholog Linda Sapadin: razgovor sa samim sobom vam pomaže da raščistite svoje misli, da shvatite šta je važno i učvrstite odluke o kojima razmišljate.

loading...