Poreklo Bore Drljače
Poreklo Bore Drljače

Boro DrljacaROĐEN: Selo Donja Suvaja, opština Bosanska Krupa, 29. avgusta 1941. godine.

RODITELJI: Otac Branko, rođen u selu Donja Suvaja, 1920. godine. Majka Stoja Drljača (dev. Gaković), rođena u selu Gudavac, opština Bosanska Krupa 1923. godine. Otac je bio ekonom, predsednik opštinskog odbora sela Jasenice, upravnik rudnika boksita u selu Suvaja, poslovođa u trgovini, matičar u opštini Bosanska Krupa. Otac Branko je svirao gitaru i lepo je pevao. Majka je bila ekonom, nastradala je u Drugom svetskom ratu, ubile su je ustaše, piše poreklo.rs.

reklame

KRSNA SLAVA: Sveti Trifun (Drljače), Sveti Nikola (Gakovići)

O PRECIMA: Deda po ocu je Sima, a baba je Marijaporeklom iz Like. Deda po majci je Mile, a baba Marija rođena Opačić, poreklom iz Dalmacije.

RATNICI: Pomenuću dva strica moje majke – jedan je bio oficir sa službom u Beogradu, a drugi podoficir. Nakon izbijanja rata podoficir Dušan Gaković se po savetu oficira Trifuna Gakovića iz Beograda vratio na Grmeč u Bosansku Krupu i podigao ustanak protiv ustaša u Podgrmeču. Trifun Gaković je uhapšen i poslat u vojni logor za oficire u Nemačku, gde je i dočekao kraj rata. Po završetku rata živeo je u Londonu (Engleska) do starosti, a devedesetihgodina se vratio u Srbiju .Deda Trifun Gaković je bio pilot Vojske kraljevine Jugoslavije u 6. vazduhoplovnoj bazi. Drugi deda Dušan Gaković je bio podoficir.

Pogledajte i: Poreklo Svetlane Cece Ražnatović

Otac Branko je bio učesnik rata (4. krajiška divizija) i nosilac je partizanske spomenice, kao i oba strica – Milan i Uroš. Milan je bio major JNA i nosilac partizanske spomenice.

POREKLO PREZIMENA: Prezime Drljača je iz Like, Legenda kaže da smo se prezivali Borojević i da je jedan Borojević iz Blatne ubio turskog bega sa drljačom i nakon toga pobegao u Austiju. Od ovog događaja Borojeviće su prvo u šali, a onda i ozbiljno, prozvali-Drljačama.

O PORODICI: Imam dva sina Vladimira i Matiju sa pokojnom Vericom (dev. Karanović).

BIOGRAFIJA: Završio sam osnovnu školu u Suvaji (Bosanska Krupa). Posle toga sam otišao kod strica u Bačku Topolu i završio srednju poljoprivrednu školu. Posle sam došao u Beograd i počeo da pevam u KUD „Branko Radičević“ i KUD „Španac“, položio audiciju u Radio Beogradu i počeo snimati ploče. Snimio sam preko 50 nosača zvuka. Pobednik sam festivala Ilidža i Beogradski sabor.

Gostovao sam u Americi, Australiji, Kanadi, zemljama zapadne Evrope gde žive i rade naši ljudi. Dobitnik sam zlatnih ploča i Zlatnog mikrofona i Oskara popularnosti, a dobitnik sam i nagrade za životno delo.

Stekao status Istaknuti umetnik.

Snimio sam preko 400 pesama preko 100 hitova.

Živim u Beogradu.

IZVOR: Bora Drljača za portal Poreklo

loading...