Recept za pekmez od šljiva

Recept za pekmez od šljiva, bez konzervansa, savršene gustine.

Potrebno:

– 5 kg. zrelih sladjih šljiva
– 1 kg. šećera
– 2 štapića cimeta
– tegle
– poklopci

Šljive, tegle, poklopce dobro operite. Šljive očistite od košpica i izgnječite rukama u šerpi u kojoj se kuvaju.

reklame

Zatim dodati šećer i ostaviti otprilike 10 – tak časova da one odstoje i puste svoj sok.
Kada odstoje staviti na šporet da prokuvaju, malo smanjiti i kuvati dok se šljive skroz ne raspadnu.

U video ispod pogledajte kako treba da izgleda pekmez koji je skroz kuvan.
Pred kraj kuvanja nekoliko minuta stavite cimet, kada malo prokrčka izvadite.
Sipajte u tegle, tegle poredjate na tepsiju i ostavite da stoje u zagrejanoj rerni koju predhodno treba zagrejati na 250 stepeni.

Ostaviti tegle u zagrejanoj rerni da stoje, ne otvarati nekoliko sati. Potrebno je da se uhvati površinska korica koja čuva pekmez od kvarenja. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti da stoje na hladnijem i tamnijem mestu.

Pogledajte i video sa detaljnim objašnjenjem.

Izvor: Šerpica

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.