NORMALNA devojka

NORMALNA devojka!
Australijska vlast pokrenula je kampanju koja ima za cilj promociju zdravog izgleda i dala je preporuke kako lepo telo treba da izgleda: devojka ne sme da bude na ivici uhranjenosti, indeks njen telesne mase ne bi smeo da bude ispod 19, i ne bi smela da bude bleda i iscrpljena.

Ukoliko se čelnici tamošnje modne industrije budu povinovali ovim zahtevima, dobiće „pečat odobrenja“ od Ministarstva omladine. Ova kampanja je samo jedna u nizu koja opominje da živimo u vremenu „terora mršavosti i lepote“ na šta su, eto, i vlade pojedinih država počele da ukazuju. Koje su to realne ženske proporcije i kako izgleda zdravo, vitko telo, pokušali smo da saznamo od uglednih predstavnika modnog sveta, ali i doktora.

Malo je realno za poverovati da je pretankim manekenkama odzvonilo, jer kampanja nije obavezujuća, ali je jasna namera australijskih vlasti – mlade devojke treba da promene sliku o tome kako izgleda zdravo i lepo telo. Ne treba da teže koščatom, već zdravom izgledu. Zato oni svojim predlogom insistiraju na modelima svih „veličina“ i većem angažovanju manekena sa „realnim proporcijama“.

SUDBINSKA LJUBAV ILI VRAĆANJE DUGA IZ DALEKE PROŠLOSTI: Evo kako karma određuje u koga se zaljubljujemo

reklame

ŽENSKO TELO, ČVRSTINA I STAV
Iako su mere 90-60-90 dugo važile kao idealne za žensko telo Nebojša Grnčarski, vlasnik modne agencije „Selekt“ kaže, u razgovoru za portal „Žena“ da one nisu realne i da su samo dobar marketinški trik osmišljen 80-tih godina. Smatra da ne postoji opšti i jednostavan obrazac kako treba da izgleda žensko telo, da je svako neponovljiva individua, ali je najbolje kada je ono u skladu sa fizionomijom lica, visinom, širinom ramena. Dostići manekenski standard – konfekcijski broj 36 – nije neophodno. Bitni su čvrstina tela, stav i držanje.
– Genetske predispozicije ne mogu da se promene. One nas određuju. Vitkost i zategnutost tela treba da postoji. Uvek je lepo kada vidite sportski građenu devojku. Ipak, postoje osobe koje fenomenalno nose svoje kilograme, koliko god ih imaju i u tome je stvar dobrog izgleda – kaže Grnčarski koji, na osnovu svog manekenskog iskustva, objašnjava i to da je za muškarca idealno kada on ima atletsku, a ne bildersku građu.
U modnom svetu, prema njegovom dugogodišnjem iskustvu, nema tako mnogo anoreksičnih devojaka, ali ovaj problem intrigira medije. Za njega su, kaže, vezani uglavnom ne baš tako uspešni i popularni modeli, koji nikako ne bi trebalo da budu uzor.

NEVEROVATNO TAČNO: Odaberi krug i saznaj šta ti nedostaje u životu!

ZDRAVLJE, PRE SVEGA
I Vesna Mandić, direktorka „Fabrike“, se zalaže za zdrav izgled žene. On, prema njenom mišljenju, podrazumeva utegnuto, sveže, vitko telo. Vesna to postiže, kao i njene manekenke, zdravom ishranom.
Ipak, da bi se devojka regrutovala među modele, što ne važi za ostale žene – prema njoj je i priroda morala da bude blagonaklona.
– Mankeneka ne sme da ima obline, trćastu guzu, široke kukove. Njena karlica može da bude maksimalno 90 centrimetara. Mora da bude vitka, da ima tanke noge i da je visoka najmanje 175 centimetara. To je stvar genetike – navodi naša sagovornica objašnjavajući da su za popularuzaciju „skini“ izgleda krivi modni radnici: svet su previše očarale Naomi, Klaudija, Sindi Kraford… sa svim atributima ženstvenosti. Bile su upadljivo dominantne, zarađivale su enormne sume novca, da su nekoliko stepenica iza sebe ostavile dizajnere…, pa je trend dijametralno promenjen.
Da takav izgled nije preporučljiv ni sa medicinskog aspekta, potvrdio je i dr Saša Plećević, jedan od najglasnijih promotera pravilne ishrane i fitnesa. Smatra da nismo svi isti, pa ne možemo isto ni da izgledamo. Suština, prema njegovom mišljenju, je zdravo, a ne idealno „upakovano“ telo sa propisanim dimenzijama.
On objašnjava i da ne postoji nijedan drugi način osim stalne i pravilne brige o sebi da bismo lepo izgledali i bili zdravi.
– Svako treba da živi po pravilima 5-0- 5. To znači pet obroka dnevno, ne jesti masno, preslano, preslatko, izbegavati belo brašno. Cigarete ne dolaze u obzir, a u program je uključeno i da svakog dana prepešačite 5 kilometara malo oštrijim tempom – kaže dr Feelgood uz obavezne 2,5 litre tečnosti koje treba popiti.

Znak za „fotošop“
Da bi uticala da devojke vide manekenke, glumice i druge slavne ličnosti u pravom svetlu, australijska vlada obavezala je urednike magazina da slike koje su značajno obrađene, odnosno retuširane u „fotošopu“(produžene noge, stanjen struk, uklanjene pege i mladeži) obavezno naglase da su fotografije izmenjene. Mediji bi, prema predlogu autralijske vlade, trebalo i da izbegavaju promociju drastičnih dijeta, naglog gubitka telesne težine i kozmetičke operacije.

zena.blic.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.