Rezultati su pokazali da muškarci inteligentne žene smatraju privlačnim samo kad su im nedostupne, a u komunikaciji s njima osećaju se ugroženo i neadekvatno.

Istraživanje je sprovedeno na 650 muškaraca koje su stavili u šest različitih društvenih situacija s inteligentnijim ženama od njih samih i proučavali su koliko ih privlači inteligencija.

reklame

Proučavali su kako se muškarci ponašaju kad je kontakt ostvaren putem interneta i uživo.

“Muškarci koji su fizički bili udaljeni od inteligentnih žena s kojima su, na primer, komunicirali preko interneta, smatrali su ih privlačnim.

Ali, susret s tim ženama je dramatično promenio njihovu percepciju i inteligencija kao privlačna karakteristika potencijalne partnerke se drastično smanjila”, objašnjava dr Lora Parker, vođa istraživanja.

“U trenutku kad je žena pokazala moćniji intelekt od muškarca, interes za nju je naglo pao”, dodaje ona.

Dr Parker smatra da je moguće da nadmoćna inteligencija kod žena podstiče kod muškarca ponovnu procenu sopstvenih sposobnosti.

U mnogim situacijama samoprocena je dovela do osećaja ugroženosti, smanjene muževnosti ili potlačenosti, zbog čega se interes za inteligentnije žene naglo smanjio.

U stvarnim životnim situacijama, naša percepcija tuđih karakteristika se prilikom upoznavanja i druženja menja s obzirom na čovekovu samoprocenu sopstvenih karakteristika.

To se događa u slučajevima gde određena karakteristika utiče na sliku o samom sebi, a u ovom konkretnom slučaju, na inteligenciju suprotnog pola.

Kao što je dr Parker rekla, ako privlačna karakteristika nije nešto što u čoveku podstiče samopreispitivanje i sumnju u sopstvene sposobnosti, percepcija o dotičnoj karakteristici i potencijalnom partneru će ostati nepromenjena.

To znači da muškarci koji vole da sebe smatraju inteligentnim će biti direktno “ugroženi” od strane žena koje pokažu veći intelekt od njih.

Čak i ako tvrde da vole da su im partnerke inteligentne, u stvarnosti ih ne privlače.

loading...