asteroid

Objekat 2004 BL86 veličine pet fudbalskih terena, od kog su naučnici strepeli, biće vidljiv teleskopom i dvogledom.

VAŠINGTON – Asteroid s oznakom 2004 BL86 veličine gotovo pet fudbalskih igrališta – čiji je prolazak pored Zemlje najavljivan mesecima zbog potencijalne opasnosti od udara – danas će nam se približiti toliko da će biti vidljiv teleskopom, pa i dvogledom.

Sledeći put takav fenomen dogodiće se tek 2027, kada će telo 1999 AN10 proći pored nas, a naučnici pokušavaju da otkriju koliku opasnost to može da predstavlja.

reklame

Kako se ranije spekulisalo, asteroid koji će nam danas prići na udaljenost od svega 1,2 miliona kilometara, što je trostruka razdaljina između Meseca i Zemlje, mogao je i da promeni putanju i izazove razarajuće posledice po našu planetu. Međutim, za to postoji veoma mala verovatnoća.

Ipak, naučnici NASA okarakterisali su 2004 BL86 kao potencijalno opasan jer je njegov prečnik oko 0,5 kilometara. Naime, čak i nebeska tela prečnika svega 100 i 200 metara mogu izazvati dramatične događaje na našoj planeti.

Veruje se da bi, ukoliko bi 2004 BL86 eventualno ušao u atmosferu Zemlje i pao u okean, nastao razarajući cunami takve snage da bi mogao da uništi čitave gradove i čija snaga ne može da se predvidi. U slučaju udara u kopno, stepen uništenja i veličina posledica nesagledivi su.

– Dok bude prolazio pored nas, pruža nam se prilika da ga proučimo – rekao je Don Jeomans iz NASA i dodao da se očekuje da će to nebesko telo najbliže Zemlji biti u periodu od 23.07 i 23.52 po američkom vremenu.Naredni put 2004 BL86 proći će pored nas za 200 godina.

Asteroid gigant 2004 BL86 biće teško vidljiv okom, ali svi će moći da ga opaze pomoću običnih kućnih teleskopa, pa i boljeg dvogleda. Videće se na tamnom nebu kao jedinstvena svetlost, koja će se pojaviti u četiri ujutro po Griniču, a onda će to imati priliku da vide i ljudi iz Evrope, Afrike i većina Amerikanaca. Stanovnici istočne Azije i Australije videće tu pojavu u svemiru nekoliko sati ranije.

Pogledajte animaciju na sajtu NASA -e:

Asteroid 2004BL86-16
NASA/JPL-Caltech

Šta je 2004 BL86

– otkrili su ga 30. januara 2004. naučnici Linkolnovog instituta za izučavanje asteroida bliskih Zemlji
– on obiđe Sunce svake 1,84 godine
– prečnik mu je pola kilometra
– nalaziće se na svega 1,2 miliona kilometara od Zemlje

kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.