Paradajz, pripremljen na ovaj način, bez dodavanja konzervansa, salicila i sl. može trajati i dve godine, bez da mu nešto fali. Zimi ga možete koristiti za pripremu sosa od paradajza, kao dodatak raznim jelima a možete ga davati i deci da ga piju…
Potrebno je:
10 kg paradajza
soli po ukusu
ulja po potrebi
Priprema:
Zreo i zdrav paradajz dobro operite i sameljite na mašini za odvajanje ljuski i semena. Ukoliko nemate takvu mašinu, onda ga oljuštite pa sameljite na običnoj mašini za meso ali sa gustom rešetkom. Lakše ćete skinuti ljusku sa paradajza, ukoliko ga na kratko stavite u vrelu vodu, pa u hladnu.
Mleveni paradajz stavite u veći sud i kuvajte ga najmanje 1 h pa i više, kako bi isparilo što više tečnosti. U toku kuvanja ga posolite po ukusu. Za to vreme neka vam u rernu stoje dobro oprane flaše, kako bi bile sterilisane. Kuvan vruć paradajz sipajte u vruće flaše, nalijte malo ulja i dobro ih zatvorite. Flaše što bolje “ušuškajte” kako bi što duže bile tople. Tek kada se potpuno ohlade, smestite ih u ostavu za zimnicu.
zorinirecepti.blogspot.rs