Ovde sam slao 1.200 molbi za posao i svi su me odbili, a u Kanadi sam zaradio bogatstvo za godinu dana!
Ilustracija: Pixabay

Po struci je ekonomista-informatičar, a u Kanadi radi kao krovopokrivač i prezadovoljan je svojim uspehom.

Ovo je još jedna priča o mladom čoveku i njegovoj porodici koji su otišli sa Balkana kako bi preživeli.

Ni u stranoj zemlji nije lako, ali ako si radnik, svi te cene i poštuju. Pričali su tako mnogi, a to potvrđuje i mladi Tomislav Čičak (30), Orahovčanin koji u rodnoj Hrvatskoj nije mogao da nađe posao.

reklame

“Može se reći da imam jedan i po fakultet. Dakle, Hrvatsku nisam doslovno morao da napustim, jer sam nekako preživljavao, ali otišao sam jer nisam mogao da dobijem osnovno i Ustavom garantovano pravo na rad. U Hrvatskoj sam poslao 1.246 molbi i nisam nigde dobio posao. Danas u Kanadi radim kao krovopokrivač, a po struci sam ekonomista-informatičar.

Mislim da sam se snašao odlično jer sam kao stranac za manje od godinu dana uspeo da kupim kuću. Imam dva auta, jedan porodični i drugi za posao“, kaže Tomislav i objašnjava odnos poslodavca prema radniku:

“U Kanadi koriste tvoju lošu situaciju i činjenicu da moraš da radiš za njih. Imamo zatvorene radne dozvole i dosta je teško naći novog poslodavca dok ne rešiš status u takozvanog permanent resident (stalni stanovnik). Žalosno je što se i sa takvim tretmanom tu osećam bolje nego u Hrvatskoj. Osećam da me poslodavac ceni. Otkako sam došao, plata mi je porasla za 50 odsto.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.