Ne dozvoli da ti ljubav pobegne
Ne dozvoli da ti ljubav pobegne

Ne dozvoli da ti ljubav pobegne: Poprilično uobičajena saglasnost jeste da je za ljubav potreban trud. Ipak, 80 odsto ljudi ispod 30 godina veruje u srodnu dušu, ideju da tamo negde postoji jedna savršena osoba koja samo čeka da je pronađete.

Čak i sam izraz „zaljubljivanje“ zvuči kao da je ljubav izvan naših ruku – da nam se ona jednostavno događa. Postizanje dugotrajne ljubavi obično nije lako, čak i kada pronađemo pravu osobu. Međutim, to takođe nije beskrajno naporan poduhvat u koji se ulaže više borbe nego što nudi užitka. Kako onda znati kada odustati od veze, a kada se boriti za nju? Sledi pet stvari koje treba uvek da isprobate, pre nego što odlučite da se oprostite od svoje veze.

RAZMISLITE O TOME ŠTA VAS JE SPOJILO

Ne biramo uvek partnere iz pravih razloga. Ponekad biramo ljude koji nas izazivaju, koji nas guraju da rastemo i širimo svoje horizonte i mogućnosti. Nekada, biramo ljude čiji odbrambeni mehanizmi i negativne osobine odgovaraju našima. Ona magična privlačnost i iskra koju osećamo na početku nije uvek dobar znak.

reklame

Ne propustite: Devojka vredna svakog muškarca: Za ovakvom damom muškarci bukvalno balave

To bi mogao biti odabir zasnovan na našoj istoriji – negativna dinamika iz naše prošlosti koju podsvesno težimo da ponovimo. Iako naš izbor partnera ponekad može biti pogrešan, nije uvek on krivac za krah veze. Ako privlačnost i uzbuđenje koje smo osećali na početku počnu da blede, to ne mora nužno značiti da smo izabrali pogrešnu osobu. Zato je tako važno razmotriti naša osećanja na samom početku veze.

Ne dozvoli da ti ljubav pobegne
Ne dozvoli da ti ljubav pobegne

Ukoliko smo u nekom momentu zaista bili zaljubljeni u nekoga, moguće je povratiti ta osećanja. Trebali bismo razmisliti o tome šta nas je privuklo našem partneru i podsetiti se meseci ili godina zajedničkog života u kojima smo uživali u raznim aktivnostima, naklonosti i intimnosti. Tada možemo potražiti prave razloge zbog kojih su stvari krenule na gore i napraviti promenu koja nas vraća u početna osećanja i ima trajan uticaj.

POKUŠAJTE DA RAZBIJETE RUTINU

Jedan od glavnih razloga zašto veze ne uspevaju je to što je par ušao u “Vezu fantazije”, termin koji je razvio psiholog Robert Firestone. Fantazijska veza razlikuje se od stvarne ljubavi po tome što se iskrena dela i gestovi zamenjuju rutinom, a parovi najčešće ulaze u ovaj scenario a da toga nisu ni svesni, koristeći ga kao sredstvo da osete lažni osećaj sigurnosti, iluziju fuzije ili „jedinstva“.

Oni postaju „mi“, a gube osećaj svog ličnog identiteta, kao dve odvojene jedinke. Stvarni kontakt, kao i davanje i uzimanje ljubavi se umanjuje. Partneri jedno drugo uzimaju zdravo za gotovo i gube privlačnost. Prestaju da podržavaju jedinstvena interesovanja i osobine ličnosti koje drugu osobu osveštavaju i čine je onom što zaista i jeste.

Ovo zauzvrat stvara ustaljeno okruženje u vezama, gde obe strane osećaju ogorčenost i nedostatak uzbuđenja jedno prema drugome. Možete se početi oslobađati ove iluzije menjajući vaš način povezivanja. Preuzmite više inicijative u svom odnosu, umesto da se pasivno krećete zajedno sa onim što partner odluči. Više tolerancije i iznenađenja, a manje ustaljenosti i kontrole, pre nego što oslučite da odustanete od ove začarane veze.

nastavak na sledećoj strani

loading...