motivacija za uspeh
motivacija za uspeh

20 moćnih motivacija za uspeh: Svaki (potencijalni) uspeh započinje pravom motivacijom. To je onaj sirovi inicijalni žar i želja da u nečemu postanete i ostanete uspešni. Problem nastaje u trenutku kada motivacija oslabi i vaš početni polet jednostavno splasne. Možda su se okolnosti promenile, i vaš stari cilj više nije prioritet. Možda ste preskočili dan ili dva i povratak na stazu se čini preteškim. Možda ste negde zabrljali i sada ste obeshrabreni.

 

Ako uspete da se povratite, i nastavite, stići ćete do kraja. Ali ako odustanete, nećete. To je vaš izbor – ostvarićete cilj ili ćete odustati. Pred vama su psihološki saveti koji će vam pomoći da ne odustanete i završite ono što ste započeli.

1. Suzdržite se

reklame

Kada počinjem sa novim trening programom, ili krećem ka bilo kom cilju generalno, spreman sam da krenem punom parom. Pun sam uzbuđenja i moj entuzijazam ne poznaje granice, niti osećaj samo-ograničenja. Mislim da mogu da uradim bilo šta. Ali ne prođe dugo pre nego što shvatim da ipak nisam od čelika, i moj entuzijazam počinje da slabi. Kada imate toliko energije na početku treninga, i želite da date sve od sebe – uzdržite se.

Ne dozvolite sebi da uradite sve ono što želite. 50-75% onoga što mislite da možete će biti više nego dovoljno. Krenite polako i onda povećavajte tokom vremena. Istrčali ste 5 km, osećaj je bio super, ali sada ste se ohladili i nemate pojma da li ćete sutra opet izdržati toliki napor? Sutra istrčite 2.5 km (što ćete uraditi bez problema ako ste danas istrčali 5), i bićete srećni i motivisani da preksutra istrčite 2.6 km.

PSIHOLOŠKI LJUBAVNI TRIK: Prava izjava ljubavi baš ovako izgleda

2. Samo – POČNITE

Ima dana kada vam se zaista ne trči, ne uči niti radi išta korisno. Pa, umesto da razmišljate o tome kako je to teško, i koliko dugo će trajati, jednostavno počnite. Pravilo da obujete patike i izađete napolje čini čuda! Uradite to i sve ostalo će doći prirodno. Kada sedite u kući i razmišljate o naporu i umoru, sve izgleda teško. Ali počnite, i videćete da nije tako teško kako vam se činilo (ovaj savet zaista čini čuda sa motivacijom, obavezno isprobati!).

motivacija za uspeh
motivacija za uspeh

3. Budite odgovorni

Ako ste se obavezali javno, bilo putem bloga, svojim prijateljima ili porodici, budite odgovorni prema tim ljudima. Obavežite se da ćete ih dnevno izveštavati i držite se toga.

4. Neutrališite negativne misli i zamenite ih pozitivnim

Ovo je jedna od najvažnijih motivacionih veština, i predlažem vam da je praktikujete svakodnevno. Važno je da počnete sa praćenjem vašeg toka misli, i detektovanjem negativnih razgovora. Samo se potrudite da detektujete svaku negativnu misao koja vam prođe kroz glavu. Zatim, nakon nekoliko dana, pređite na sledeći korak – gnječenje. “Ovo je suviše teško”, pljas, “Ja to mogu!” Ako onaj šonja može, mogu i ja! Zvuči otrcano, ali radi. Zaista.

5. Razmišljajte o svim prednostima

Razmišljanje o tome koliko je nešto teško problem je većine ljudi. Rano ustajanje zvuči tako teško! Samo razmišljanje o tome ih čini umornim i pospanim. Ali, umesto razmišljanja o tome koliko je teško, razmišljajte o prednostima. Umesto razmišljanja o tome da li imate dovoljno snage da sutra ustajete ranije, razmišljajte o tome kako ćete završiti ranije i imati više slobodnog vremena.

6. Uzbudite se… Ponovo!

Razmislite o razlozima koji su vam isisali uzbuđenje, a onda razmislite zašto ste se uopšte uzbudili na prvom mestu. Možete li da to ponovite? Šta vas je navelo da krenete ka cilju? Zašto ste bili strastveni prema njemu? Pokušajte da to izgradite ponovo, preusmerite se i napunite baterije.

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.