EKSPRES PITA
POTREBNO JE
3 jajeta, 10 kašika brašna, prašak za pecivo, 2 dl jogurta, malo soli, 100 g seckane šunke, 100 g sira, 100 g iseckanog spanaća
PRIPREMA
Jaja, brašno, prašak za pecivo, jogurt i so dobro umutite mikserom. Tako će pita biti lagana i penušava. Zatim dodajte šunku, sir i spanać i dobro promešajte. Podmažite pleh i razlijte testo. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ne otvarajte rernu da testo ne bi splasnulo. Pita je gotova kad porumeni i kad ivice krenu da se odvajaju od pleha.
RIŽOTO SA SPANAĆEM
POTREBNO JE
8 kašika pirinča, 200 g svežeg spanaća, 4 kašike ulja, glavica crnog luka, 200 g šampinjona, malo soli, malo bibera, suvi biljni začin
PRIPREMA
Pirinač isperite u dve-tri vode i skuvajte ga. Pred kraj posolite, pobiberite i pospite suvim biljnim začinom. Skuvani pirinač skinite s vatre, poklopite ga i ostavite. Trebaće vam malo kasnije. Spanać takođe operite i kratko prokuvajte, pa ga iseckajte. Propržite luk na ulju, dodajte šampinjone iseckane na listiće i dinstajte toliko da sok koji pečurke puste ne ispari baš skroz. U tiganj dodajte pirinač i spanać, dobro promešajte i začinite. Ako je potrebno, dodajte malo vode ili bujona i ostavite još koji minut da se sastojci sjedine.
ZAPEČENI SPANAĆ SA KAČKAVALJEM
POTREBNO JE
1 kg spanaća, struka mladog luka, pola struka belog luka, 2 jajeta, so, biber, 40 g narendanog kačkavalja; ZA PRELIV: 40 g maslaca, 1 kašika brašna, 250 ml mleka, 50 g kačkavalja
PRIPREMA
Spanać skuvajte u posoljenoj vodi, dobro ga ocedite i sitno iseckajte. Crni i beli luk iseckajte, propržite na ulju i dodajte spanaću zajedno s ulupanim jajima. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Spanać sipajte u vatrostalnu činiju, a odozgo pospite rendanim kačkavaljem i prelijte bešamelom. Maslac zagrejte, dodajte brašno, malo propržite i uz neprestano mešanje dolivajte mleko. Kuvajte dok se sos ne zgusne, pa umešajte na kocke iseckan kačkavalj. Prelijte spanać i zapecite u rerni.