KO NOĆAS VODU ZAHVATI IMAĆE LEK ZA SVE BOLESTI: Običaji za BOGOJAVLJENJE koje Srbi neguju vekovima
bogojavljenski krst / foto: youtube printscreen

Malo je praznika u srpskom narodu koji se proslavljaju tako živopisno kao što je to slučaj sa Bogojavljenjem. Mislite da znate sve o današnjem običajima? Proverite ovde!

Danas je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika – Bogojavljenje. Na današnji dan Isusa Hrista je u reci Jordan krstio Jovan Krstitelj. Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hrist je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom. Tada je pozvao Jovana Preteču da ga krsti.

Prema Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada na rame Isusa slete Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.

reklame

Bogojavljenjem se završava božićno svetkovanje i počinje radni deo godine, a naš narod neobično živopisno proslavlja ovaj praznik – piše Dnevno.

KO NOĆAS VODU ZAHVATI IMAĆE LEK ZA SVE BOLESTI: Običaji za BOGOJAVLJENJE koje Srbi neguju vekovima
Bogojavljenje u Rusiji / foto: wikipedia

Naime, slavlje počinje već prethodnog dana, čim se smrkne. Tada hrišćani počinju da se pozdravljaju sa „Bog se javi!”, a odgovoraju sa „Vaistinu se javi!”. Naši stari veruju da je noć između 18. i 19. januara vreme kada se nebo otvara i „Bog se javlja”.

Prema verovanju, Bogojavljenje – javljanje ili objava Boga, dešava se u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, kada se na tren otvara nebo, da se ukrštaju vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti. U tom trenutku sve vode sveta prestanu da teku, a onaj ko se zatekne na otvorenom i to vidi, može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

U poslednjim minutima Krstovdana, prema predanju, treba zamisliti jasno želju, pa u ponoć pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Na dan kada je, po predanju, božji glas objavio da je Isus njegov sin – Bogojavljenje, biće uslišene – prema predanju u Srbiji – sve želje.

Veruje se da će neudate devojke, ukoliko stave ogledalce pod jastuk 18. januara uveče sanjati muškarca za koga će se udati.

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.