Sad će i njih početi da pitaju kad misle da se ostvare u ulozi oca: Stručnjaci tvrde, i muškarcima otkucava biološki sat
Sad će i njih početi da pitaju kad misle da se ostvare u ulozi oca: Stručnjaci tvrde, i muškarcima otkucava biološki sat

Biološki sat je termin koji se uglavnom vezuje za žene. Međutim, vremenska ograničenost za produžetak vrste i potomstva trebalo bi da zabrine i muškarce.

Prema najnovijim istraživanjima, koje je objavio engleski Independent, i muškarcima otkucava biološki sat, prenosi B92.

Prema pisanju ovog lista, i muškarci su uslovljeni vremenom kada je reč o proširenju porodice i ostvarivanju uloge oca.

reklame

Naime, u studiji koja je objavljena u evropskom magazinu “Maturitas”, muškarci bi trebalo da razmisle o zamrzavanju svog naslednog materijala u bankama sperme, i to pre trideset pete godine.

Razlozi su mnogobrojni. Tiču se pre svega zdravlja, ali i smanjene plodnosti muškarca posle trideset pete.

Bebe, čiji su očevi stariji od 35. godine, izložene su većem riziku od mnogih oboljenja, kao što su urođene bolesti srca, a mogu da imaju problem i sa niskom telesnom težinom pri samom rođenju.

Takođe, studija je pokazala da deca dobijena posle 35. godine mogu da razviju određene vrste kancera, ali i kognitivne poremećaje, kao što je autizam.

Studija je obuhvatila 40-godišnje istraživanje kako bi se došlo do informacija o efektima godina muškarca na očinstvo, o uticaju godina na plodnost, trudnoću, kao i na zdravlje dece.

loading...