Kako dalje piše sajt Psychology Today, žene su najčešće učile od svojih majki kako da budu “dobre i pokorne žene”, i tako dobijaju prvu lekciju – “Sakriti svoje pravo sebe da bi se udovoljilo drugima.”

Žene koje imaju manjak samopouzdanja, s druge strane, odbijaju komplimente zato što se ovi spoljni pozitivni “signali” ne uklapaju sa unutrašnjim viđenjem njih samih. Ovo ponašanje ni ne čudi jer gde god da pogledate, žene su pod pritiskom da udovolje nemogućim standardima lepote. Mnogi poslovni modeli kompanija koje se bave lepotom, zavise od toga koliko se žene osećaju loše u vezi sa samima sobom.

reklame

Psiholozi kažu da evolutivna biologija može da odgovori na pitanje – zašto su ženski odnosi toliko komplikovani? Odgovor nije nimalo komplikovan – kada muškarac uđe u jednačinu, maske padaju, i nema više rukavica. Postoji čak i fizička manifestacija ovog takmičenja. Jedno istraživanje kaže da se ženski testosteron (hormon povezan sa agresijom i takmičarskim “duhom”) povećava kada pomirišu majicu žene koja ovulira. Jednostavno, kada se osećaju ugroženo, žene se pretvaraju iz miroljubivih, u bića spremna za napad.

komplimenti

 

 

Kakve veze ovakvo ponašanje ima sa tim što žene ne umeju da prime komplimente? Psiholozi to objašnjavaju ovako: Zamislite da udelite zaista lepoj ženi kompliment i da vam ona odgovori gracioznim “Hvala”. Na nekom nesvesnom nivou, gde postoji neko imaginarno takmičenje i upoređivanje, to znači kao da je priznala da je atraktivna i to dalje vodi ka ljubomori. Ako odbije kompliment, to znači da možda ne zna koliko je atraktivna, što može da vas čini manje neprijateljski nastrojenom.

U ovom slučaju, ne odgovoriti “Hvala” na kompliment, može obema stranama da olakša. Ona se ne oseća uobraženo, a vi se ne osećate ugroženo. Moglo bi čak da bude bolje rešenje da se drže na odstojanju naši temperamentni evolutivni instinkti.

BIZLife.rs

loading...