Psiholog objašnjava: ZAŠTO ŽENE NE UMEJU DA PRIME KOMPLIMENT

Kada ste poslednji put na kompliment odgovorile jednostavnim, sadržajnim “Hvala”? Žene kao da se pravdaju za svoj lep izgled, ili za nešto što su dobro uradile – za neki svoj uspeh. Šale se na svoj račun, umanjuju vrednost… Čemu to? Odgovor leži dublje nego što smo mislili i ima korene u samom društvu, pa čak i u evolutivnoj biologiji.

Ovaj video-skeč pokazuje kako se žene ponašaju kada prime kompliment. Jeste iskarikirano, ali ima dosta istine. Ako žena odgovori sa “hvala” postoji prećutna osuda i neverica – “Ona je tako uobražena”:

reklame

Rađene su mnoge studije baš na ovu temu. Kako piše sajt Psychology Today, samo 22% komplimenata koje je jedna žena dala drugoj bilo je prihvaćeno. Ako pretpostavimo da žene jednostavno ne umeju da primaju komplimente, dodajmo tome da one prihvataju 40 % komplimenata od muškaraca – piše BIZlife.

*Kada se kaže prihvatanje komplimenta misli se na odgovor “Hvala” nakon komplimenta. Ne odnosi se na odgovaranje komplimentom (npr Ne, ti si lep/a) ili umanjenje (Stvarno nije ništa posebno, ili platila sam samo…), kao i pripisivanje nekom drugom (npr Zaslužan je ipak neko drugi).

Odbijanje komplimenata čak nema veze ni sa samopouzdanjem ili sa samopoštovanjem. Žene koje imaju samopouzdanja mogu da odbiju komplimente da bi delovale skromno. A ta skromnost, sveprisutni kulturni i verski “krivac” koji stoji iz opsesije društva da odgaja stidiljivu, pokornu i prilagođenu ženu, izgleda da je usađena u većini devojčica.

loading...