Šta je EMULGATOR, a šta EMULZIJA? Štetni i bezbedni emulgatori u prehrambenoj industriji

0
2725
Šta je EMULGATOR, a šta EMULZIJA? Štetni i bezbedni emulgatori u prehrambenoj industriji

Ukoliko ste ikada čitali šta piše na etiketama prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, sigurno ste naišli na pojam “emulgator”. To su one E oznake na proizvodima. Ovi prehrambeni i kozmetički dodaci imaju veoma široku primenu, ali i širok dijapazon. Evo šta je emulgator, a šta emulzija…

EMULZIJA

Emulzija je mešavina dve ili više vrsta tečnosti koje u miksu zadržavaju svoje karakteristike – ne mešaju se, ne mogu se sjediniti.

Pravi primer emulzije je ulje u vodi, ili majonez – kada ga umutite mikserom postaje kremast, ali kad odstoji, njegovi sastojci se ponovo razdvajaju.

To je nestabilna smesa koja se brzo nakon mešanja ponovo razdvaja na svoje sastojke. Da bi ostala stabilna i sjedinjena potreban joj je emulgator.

EMULGATOR

Nestabilnost emulzijskih sastava naterala je istraživače da stvore celi niz različitih emulgatora. Oni poboljšavaju teksturu, ukus, trajnost proizvoda. Premda obavljaju odličan posao, većina njih je sintetska.

Emulgator je dodatak koji stabilizuje emulziju, održava sjedinjenom i ne dozvoljava smesi da se ponovo rastavi na svoje sastojke.

Primeri prirodnih emulgatora su žumance, senf i lecitin.

Međutim, u industriji se najviše koriste veštački, sintetski emulgatori, od kojih neki mogu biti štetni po vaše zdravlje, pa i zabranjeni u određenim zemljama sveta.

Ljudi su naročito zabrinuti kada je reč o emulgatorima koji se koriste u industriji hrane. Zbog toga vam prilažemo ovde spisak svih prehrambenih emulgatora.

Pročitajte i  Bilo na spisku supernamirnica a sad izbilo na loš glas: Ovo ulje je čist otrov, odmah prestanite da ga koristite!

Bezbedni emulgatori:

E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.

Sumnljivi dodaci

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.

Opasni dodaci

E102, 110, 120, 124.

Dodaci koji su štetni za zdravlje

problemi s crevima: E220, 221, 232, 224.

problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407.

kožne bolesti: E230,231,232,233.

uništava vitamine: B12, E220.

povećava holesterol: E320,321.

nadražuje živce: E311, 312.

upala usne duplje: E330 najopasniji dodatak koji se povezuje sa oboljevanjem od raka, nalazimo ga u Švepsu od limuna, senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranom mesu rakova, u nekim sirevima, nekim gljivama u konzervi.

Dodaci za koje se veruje da uzrukuju rak

E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239.

E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD.

…nastavak na sledećoj stranici…