Pitanja koja muče većinu žena koje su prevalile tridesetu a same su: Kako naći iole podesnu mušku osobu za izabranika i kako postići da ti dete ne krene u osnovnu školu, a ti u penziju istovremeno?
Foto: freepik.es

Gledam pre neki dan “Sex&City” po milioniti put i ne mogu čudom da se načudim, kad pre nagurah ovolike godine da mi čak i sećanje na prvo prikazivanje ovog serijala bledi lagano.

A tada, pre 10-ak godina, glavne glumice su mi se činile uveliko kao prezrele baba-devojke koje hvataju zadnji voz za udaju, piše Jelena Starčević za lolamagazin.com.

Srećom u nesreći, ja sam taj zadnji voz (po rečima mog bivšeg muža) uhvatila i (hvala njemu i nebesima) udala se. Ili što bi on rekao nakon razvoda “A jesam ti valjao, a?”. Iako sam nebrojeno puta na ovu izjavu poželela da mu izvadim džigerice na suvo, kad pogledam sa aspekta ovog trulog, zaostalog, balkanskog društva i njega kao njegove reprezentativne muške jedinke – pa donekle i jeste u pravu. Nažalost.

reklame

No, mnoge moje prijateljice nisu imale takvu (ne)sreću. Naravno da svoje prekrasno dete i presrećan život zasigurno ne dugujem bivšem, ali ćemo za potrebe ovog istraživanja to nazvati – od go.ana sam napravila prekrasnu pitu.

Elem, one što nisu imale takvu sreću, sada se u tridesetim suočavaju sa dva ozbiljna problema – kako naći iole podesnu mušku osobu za izabranika, kako odrediti je li kvalitetan genetski materijal i kako postići da ti dete ne krene u osnovnu školu, a ti u penziju istovremeno.

Pre nego što počnem taksativno nabrajati razloge za to što se mogućnost pronalaženja podesnog partnera posle 30-te rapidno smanjuje iz godine u godinu, a posle 40-te je taj podvig ravan pronalasku 5000 eura na ulici, da se osvrnem na osnovne karakteristike mojih divnih prijateljica, poznanica i ostalih žena koje imaju preko trideset a nisu udate. Bez imalo šovinizma, samo na osnovu suvih nepobitnih činjenica.

Pitanja koja muče većinu žena koje su prevalile tridesetu a same su: Kako naći iole podesnu mušku osobu za izabranika i kako postići da ti dete ne krene u osnovnu školu, a ti u penziju istovremeno?
Foto: freepik.es

Pa da krenemo od fizičkog izgleda. Reč je najčešće o vrlo dopadljivom ženskom biću sa očuvanom karoserijom. Nisu je satrala djeca, muž, svekrva, spremanje slava, preslava, kuvanje, čišćenje, pranje, nerviranje oko prljavih čarapa, bačenih igračaka i pokušaji da od ničega napravi ručak. Njegovanih ruku, kose i tela, izgleda često mlađa nego što jeste. Nosi se, što bi babe rekle, po poslednjoj modi, ako ne po poslednjoj onda po onoj na sniženju ali pažljivo probranoj, sve sa svim upareno i sa stilom.

Veselog je duha. Pozitivna i nasmejana i pored svih pritisaka rodbine i roditelja, vešto izbegavajući porodična okupljanja (osim kad se mora za verske praznike) i pitanja „kad ćeš se udati“, „ima li šta novo“, „bogme ti je vreme“ i slično, svoj život organizuje tako da u njemu nema ni viška ni manjka. Izlazi i zabavlja se, priušti sebi letovanje, ponekad i dva, zimovanje, odlazak u spa na tretmane sa prijateljicama, odlaske u šoping ture. Ima stalan posao, auto i stan – na kredit ili bez njega ali njen je. Mentalno osvešćena, upoznata sa svim tehnikama moći pozitivnog mišljenja, pozitivnog vibriranja i zakona privlačenja. Dakle, ništa joj, generalno, ne fali, možda ima i viška.

Ali.

Kao svako normalno i psihički zdravo biće, ona teži ka tome da sve to što ima i što planira sa nekim podeli. Da se sa nekim budi, da se sa nekim smeje. Da sa nekim putuje u aranžmanima za dvoje, da bar ponekad govori u množini kad priča o planovima. Da je neko voli, da dobije potomstvo. Da zajedno sede na tremu dok gledaju zalaske sunca negde u ovoj našoj vukojebini.

Ali.

Dok je završila fakultete, našla posao, kupila stan, kupila auto, shvatila u životu ko je, šta voli i šta ne voli, eto ti je trideseta. Neumoljiva istina kuca na vrata, a oko nje se roje nesrećno oženjeni koji traže devojku, raspon njihovih godina od 20 do 85, a raspon djevojaka koje traže od 15 do 25. Da se čovek pošteno ispovraća. Drugim rečima, ono što je ostalo od mogućih kandidata za brak krajnje je diskutabilno i teško prihvatljivo ženi koja je od dvadesete radila na tome da postane najbolja verzija sebe.

Dakle, šta ona to zatiče na tržištu, a da nije oženjeno, u dugoj vezi ili u zatvoru na izdržavanju kazne.

loading...