Šta znači trolovanje i kako izgleda kada neko nekoga troluje?

Trolovanje je postalo nezaobilazan deo internet žargona. Nastalo od glagola trolovati, od imenice trol.

Trol je biće iz skandinavske mitologije – neka vrsta demona, đina. Po lokalnoj folkloristici u pitanju su stvorenja prepoznatljiva po svom obešenjačkom duhu i smislu za zavrzlamu.

reklame

Odakle trolovi kod nas?

Danas je trol onaj ko voli da bocka i podbada, da namerno remeti konverzaciju, pogađa tamo gde su sagovornici najslabiji, provocira samo da bi izazvao reakciju, uznemirio ljude.

Život trolova neraskidivo je vezan za internet, s obzirom da i izraz “trol”, u značenju kakvo mu danas pripisujemo, svoj nastanak duguje internet populaciji. Iako je izvorno trol skandinavsko mitološko biće, do nas je došao sa engleskog govornog područja, gde u slengu označava osobu čija je uloga da podbada, provocira, remeti i pravi zbrku, namerno izaziva raspravu i haos radi haosa, najčešće iz puke želje da se zabavi. 

Trol na internetu

U moderno vreme, trolovanje najčešće podrazumeva namerno ometanje komunikacije koja se odvija preko interneta, najčešće na različitim društvenim mrežama, forumima, blogovima ili komentarima u onlajn izdanjima novina. U trolovanje može spadati namerno iznošenje netačnih, neproverenih ili “prenaduvanih” informacija u cilju da se napravi zbrka i zavrzlama, iznude komentari, šerovi, lajkovi na društvenim mrežama.

Trolovanje može biti i potpirivanje neargumentovanih rasprava i svađa, vređanje po bilo kom osnovu ili pokazivanje odlučne tvrdoglavosti pri branjenju neargumentovanih stavova itd.

Primer: Trolovanje je kada osoba ode na određeni sajt, kao što je You Tube i namerno ostavi komentar koji direktno nekog vređa ili provocira, u nameri da pokrene lavinu prozivki i komentara. Svaki odgovor na trolovanje predstavlja “hranjenje trola” – drugim rečima, kad odgovarate na provokacije vi tačno dajete trolu ono što on želi, jer zahvaljujući reakcijama on pred sobom ima sate i sate zabave. Stavovi koje trol izražava na internetu najčešće nisu zaista njegovo mišljenje. On to piše samo iz zezanja.

Evo kako izgleda tipičan primer novinarskog trolovanja:

Za internet trola (i trola uopšte) nema vrednosti, svetinje, ni tabua. Trolovi se sa njima najviše i sprdaju, jer baš to pogađa najviše ljudi. Sve se može izvrgnuti podsmehu, a krajnji cilj je zabava i unošenje neozbiljnosti u najozbiljnije situacije i teme. Može se reći da trolove krasi anarhistički duh.

Još jedan primer trolovanja na internetu su lažne vesti, smešne vesti, tj. vesti koje predstavljaju parodiju na prave vesti. Upravo tu dolazimo do činjenice da trol ne mora trolovati samo iz zabave, trol može imati i određeni cilj, pa makar to bilo samo da navede ljude na razmišljanje. Takođe, trol više ne mora biti samo na internetu. Trolove danas možemo naći i u svakodnevnom životu.

A ovako izgleda trol horoskop:

Trol ukazuje i na probleme u društvu

Iako smo skloni da trolove skrajnemo kao neka leva smetala i sprdače, ne smemo zaboraviti da njihova neozbiljnost može biti krajnje ozbiljna i ciljana. Najviše se troluju kontroverzne i tabu teme (moral, religija, politika, poznate ličnosti…) oko kojih se sukobljavaju mišljenja, stvari o kojima mnogi ćute i slično.

Pravi primer trolovanja imamo u aktuelnim političkim dešavanjima gde se kao kandidat za predsednika pojavljuje čovek pod pseudonimom Ljubiša Preletačević Beli. Ovaj fenomen predstavlja trolovanje celokupnog društva, političke scene i izbornog sistema i svojevrstan je vid izražavanja nezadovoljstva svim aktuelnim političarima i strankama.

izvor: jezikofil.rs / besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.