DA LI VAM PROŠLOST ODREĐUJE SADAŠNJOST?

Partneri se često međusobno karikiraju. Svoju pažnju počnu usmeravati na mane koje njihov partner ima, čak ih i uvećavaju, a trivijalizuju njihove dobre strane. U suštini, počinju da iskrivljuju sliku o svom partneru, postajući kritični prema osobinama kojima su se do juče divili ili su im bile zabavne.

Mi to obično ne shvatamo, ali naša motivacija da to činimo zapravo proizilazi iz naše prošlosti. Na nesvesnom nivou često pokušavamo da stvorimo negativnu dinamiku iz prošlosti, te čak možemo da provociramo partnera da postupa prema nama kao što su neki drugi.

reklame

Dobra stvar je da ukoliko prepoznamo ovakva ponašanja koja koristimo da bismo rekreirali staru dinamiku, možemo početi da menjamo svoje načine interakcije kako bismo se vratili na mnogo čistiji, autentičniji način odnosa sa svojim partnerom. Možemo početi ponovo da se bavimo ljubavlju i uživamo jedno drugome, umesto da dignemo ruke i svađom okončamo odnos.

Ne dozvoli da ti ljubav pobegne
Ne dozvoli da ti ljubav pobegne

JEDNOSTRANO RAZORUŽANJE

Svi odnosi imaju usijane trenutke napetosti. Kako se ti trenuci pojavljuju sve više i više, počnemo kritički sagledavati partnera. Ovo je veoma lako uraditi, s obzirom da ni jedna osoba nije savršena, a njihove greške uvek možemo podvesti pod mane.

Skloni smo prenaglenim reakcijama, skačemo na njih istog trenutka kada pogreše i preterujemo. U stresnim situacijama, svađe imaju tendenciju da eskaliraju. Govorimo sve gore i gore stvari, stvari koje uopšte ni ne mislimo, što je sve veoma loše po nas i našu vezu. Da li je ovo znak da treba odustati? Naravno da ne.

Ne propustite: Devojka vredna svakog muškarca: Za ovakvom damom muškarci bukvalno balave

Umesto da se fokusiramo na našeg partnera, veoma efikasna tehnika je jednostrano razoružanje. To znači da pustite problematičnu stvar, udahnete i ne reagujete žestoko, bez obzira na to šta partner uradi ili kaže. Pokušajte da imate otvoren i saosećajan odnos i da reagujete sa razumevanjem.

Nemojte se fokusirati na ispravljanje partnera ili ukazivanje na to šta mogu učiniti da se promene. Umesto toga, trebalo bi da se fokusirate na preuzimanje pune odgovornosti za svoj deo dinamike. Trebamo odabrati da budemo bliski, pre nego da smo u pravu. Ovakav stav u većini slučajeva će rastopiti srce vašeg partnera i, bez obzira na to, osećaćete se mnogo bolje.

lepoticaizver.com

loading...