Antioksidansi:
Preskočite ih – preterano konzumiranje može da izazove određene vrsta raka
Vitamini A, C i E su antioksidansi koji se u različitim oblicima nalaze u mnogim vrstama voća, naročito u bobičastim plodovima, i povrća, i smatralo se da štite od raka.
Studije, međutim, pokazuju da preterano konzumiranje antioksidanasa može biti štetno. Muškarci pušači koji su redovno uzimali vitamin A češće su obolevali od raka pluća nego oni koji ga nisu pili. U studiji iz 2007, koja je analizirala nekoliko vrsta preparata antioksidanasa piše: “Primena beta karotina, vitamina A i vitamina E može da doprinese povećanju smrtnosti.”
Vitamin C:
Preskočite ga – verovatno vam neće pomoći da izlečite prehladu, bolje jedite citruse
Čitav niz istraživanja je pokazao da je pomama za vitaminom C – koju je izazvao hemičar Linus Poling 1970-tih godina kada je preporučio dnevni unos od oko 2.000 miligrama, a najmanje 200-250 miligrama dnevno – zapravo neosnovana i da vitamin C nimalo, ili gotovo nimalo ne doprinosi sprečavanju prehlade. Štaviše, preterane doze od 2.000 miligrama i više povećavaju rizik od kamena u bubregu.
Prema tome: trudite se da unosite vitamin C kroz ishranu. Jagode su veoma bogate ovim vitaminom!
Vitamin B3:
Preskočite ga – bolje jedite tunjevinu, cveklu i losos!
Godinama smo slušali da je vitamin B3 dobar za sve: od Alchajmerove bolesti do bolesti srca. Naučnici, međutim, odnedavno apeluju na lekare da ne preteruju kada prepisuju preparate ovog vitamina.
Sveobuhvatna studija iz 2014, u kojoj je učestvovalo više od 25.000 srčanih bolesnika, pokazala je da dugotrajno konzumiranje vitamina B3 kako bi se povećao nivo “dobrog”, HDL, holesterola, ne smanjuje učestalost infarkta, moždanog udara i smrti. Povrh svega, dugotrajni konzumenti suplemenata B3 češće su obolevali od infekcija, problema s jetrom i unutrašnjeg krvarenja nego oni koji su uzimalo placebo.