Sve što znate o mršavljenju je pogrešno

Čini se kao jednostavan savet: Jedite povrće, vežbajte i, naravno, uzimajte vitamine. Ali, možda i nije sve tako jednostavno.

Naučnici decenijama bezuspešno pokušavaju da nađu relevantne dokaze da vitamini i dodaci u ishrani značajno doprinose zdravlju, a najnovija istraživanja su čak pokazala da neki vitamini mogu biti štetni, piše Kurir.

Nekoliko njih se dovodi u vezu sa povećanjem broja obolelih od određenih vrsta raka, dok se za druge smatra da povećavaju opasnost od nastanka kamena u bubregu.

reklame

Veliko istraživanje, koje je juče objavljeno, međutim, pokazuje da se navika gutanja vitaminskih preparata u SAD nije značajnije menjala u poslednjih deset godina, uprkos novim saznanjima.

Pogledajte koje bi vitamine i suplemente trebalo da uzimate, a koje da izbegavate.

Multivitamini:

Preskočite ih – sve što vam je potrebno dobićete uravnoteženom ishranomDecenijama se smatralo da su multivitaminski preparati od ključnog značaja za opšte zdravstveno stanje: vitamin C jača imunuitet, vitamin A čuva vid, vitamin B daje energiju.

Pored toga što svih tih sastojaka ima u namirnicama koje jedete, studije ukazuju na to da unošenje prevelikih količina može da bude štetno. Velika studija objavljena 2011, u kojoj je tokom 25 godina učestvovalo oko 39.000 starijih žena, pokazala je da su žene koje duže uzimaju multivitaminske preparte izložene većoj opasnosti od smrti nego one koje ih nisu uzimale.

pastrmka, riba, krompir, pixabay

Vitamin D:

Uzimajte ga – jača kosti i nema ga u mnogo namirnica

Iako ga nema u većini namirnica, vitamin D je veoma važan sastojak koji jača kosti tako što doprinosi apsorpciji kalcijuma. Izlaganje sunčevoj svetlosti takođe pomaže organizmu da ga proizvede, ali zimi te svetlosti nema dovoljno.

Nekoliko novijih istraživanja pokazalo je da su ljudi koji su uzimali vitamin D u proseku živeli duže od onih koji nisu.

…Nastavak na sledećoj strani…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.