KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!
KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!

Noćni rad mnogima predstavlja noćnu moru, posebno ako ste jutarnji tip i rano odlazite na spavanje.

Kada vam se ipak dogodi da zaglavite u noćnoj smeni ili vas stisnu rokovi zbog kojih ste prisiljeni na noćni rad, pokušajte sebi olakšati s nekom od ovih tehnika uz koje će vam koncentracija ostati na visokom nivou celu noć.

Kvalitetan san važan je za sva područja života. On je preduslov za dobro zdravlje celog organizma, ali i za koncentraciju. Bez dobrog sna teško da ćete kvalitetno i produktivno obavljati svoje radne zadatke. Ako su vas iz bilo kojeg razloga zapale noći koje morate odraditi, dobro je nadoknaditi štetu koju ste počinili organizmu kvalitetnijom prehranom ili vežbom.

reklame

Istina je, koncentracija vam može ostati na visokom nivou tokom cele noći

Ako je noćni rad nešto što morate obavljati kroz duge vremenske periode, dobro je i zameniti ritam sna kako bi vaše telo i dalje dobijalo dovoljnu količinu odmora.

KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!
KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!

Svaki put kada zamenimo cikluse sna i budnosti moramo početi voditi više brige o svom telu kako nam ova promena ne bi naškodila. Ovi saveti pomoći će vam da se osećate dobro i da imate dovoljno energije i koncentracije kako bi mogli ispuniti sve svoje zadatke.

Pratite kako se osećate

Pre početka noćnog rada pobrinite se da ste dovoljno odmorni i da ne patite od hroničnog manjka sna. Simptomi ovog mogu uključivati glavobolje, iritabilnost, manjak energije ili česte prehlade. Neki od ovih simptoma sigurno će vam se javiti kada počnete raditi noću, i možda ćete ih osećati nedelju ili dve, dok se ne naviknete na novi raspored. Ako osetite da vam ovi osećaji počinju narušavati zdravlje i da postaju sve jači, dobro je i posavetovati se s lekarom.

Pravilno se hranite

Jedna od važnijih stvari koje lekari savetuju je da se suzdržavate od prejedanja. Ono može uzrokovati kiselost organizma, i letargiju zbog koje nećete ništa obaviti. Gazirana pića, ljute ili masne grickalice, procesuiranu hranu bi trebali izbegavati.

KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!
KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!

Pojedite nešto što će vam predstavljati ručak pre nego što počnete raditi, a na sredini smene jedite količinu hrane ekvivalentnu večeri s povrćem, proteinima i zdravim mastima.

Dremanje pomaže

Kratak san 15-20 minuta tokom pauza pomoći će da vam se ponovo probudi koncentracija.

KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!
KAKO NOĆU ODRŽATI SAVRŠENU KONCENTRACIJU!

Ovakvi kratki dremeži mogu povećati produktivnost i smanjiti količinu nepažnje i greški koje biste mogli praviti zbog umora. Ako se nakon ovog budete osećali pospano i ‘opijeno’, kratko se protegnite ili prošetajte.

Ne vežbajte noću

Iako nas nekad vežbanje može razbuditi i podići nivo koncentracije, ono bi u ovom slučaju moglo imati kontraefekat. Noćno vežbanje bi vas moglo nepovratno umoriti i smanjiti nivo koncentracije.

Pazite na vizuelne promene

Jako svetlo javlja našem nervnom sistemu da moramo biti na oprezu, što nas drži budnima i napetima. Kako vam se smena bliži kraju pokušajte se maknuti od jakog svetla i posao završiti uz prigušenu svetiljku. Ako se baš ne možete maknuti, preporučljivo je nositi sunčane naočare. Razlog tome je što nas jako svetlo može održavati budnima još neko vreme nakon što se ugasi i tako može pokrenuti nesanicu nakon završetka smene.

womeninadria.com

loading...