KROMPIR SA PRAZILUKOM I BUKOVAČAMA: ukusno jelo bez mesa (RECEPT)
Krompir sa prazilukom i bukovačama je neobično ukusno jelo za one što vole da probaju nešto novo.
Namirnice za 6 osoba:
krompir 1kg
bukovača 450g
praziluk jedan veći
slanina 50g
crne masline 20kom
so, biber, vegeta, malo ulja
Za pripremu krompira sa prazilukom i bukovačama oljuštite i skuvajte krompir u slanoj vodi. Praziluk očistite i isecite na kolutove, a bukovače isecite na krupnije komade. Zagrejte ulje i prodinstajte praziluk sa bukovačama dodajte vegetu i biber po ukusu.
Kuvani krompir isecite na kolutove srednje debljine i složite ih u manju tepsiju. Krompir malo posolite, pa preko krompira stavite praziluk sa bukovačama, zatim poredjajte slaninu isečenu na tanke listove i preko složite masline.
Naspite malo vode u krompir sa prazilukom i bukovačama, pa ga stavite u rernu da se peče 20 minuta na 220 stepeni. Poslužite krompir topao sa turšijom ili nekom drugom salatom.
KREM PIRE KROMPIR: osnovni recept i vitaminski dodaci (RECEPT)
Napravite najkremastiji pire krompir bez grudvica sa vrućim mlekom i maslacem. Odličan prilog uz sve vrste mesa, a posebno se slaže sa mesom pripremljenim u nekom sosu ili kad ima i moča od pečenja.
Namirnice za 4 osobe:
krompir 600g
mleko 1 decilitar
maslac 40g
so
Recept za najbolji pire krompir kremast i bez grudvica: najbolje je da koristite beli krompir pošto je lepši za kuvanje. Krompir oljuštite, prelite ga hladnom vodom dva prsta da prekrije krompir, dodajte kašičicu soli i stavite krompir da se kuva otprilike 30 minuta. Krompir je kuvan kad ga probodete nožem ili viljuškom i lagano dignete, a on lako spadne.
Kuvan krompir dobro ocedite da ne ostane ni malo vode, zatim ga bez ikakvih dodataka prvo izgnječite presom za gnječenje krompira, gnječilicom za krompir ili viljuškom ako nemate presu. Kad ste dobro izgnječili sam krompir tek tada dodajte malo soli, komad maslaca (margarina) i vrelo mleko koje ste prethodno zagrejali. Dobro izmešajte pire krompir žicom ili mikserom da se sjedini i nema grudvica i odma ga poslužite kao prilog.
Obogatite pire krompir vitaminima i mineralima pa dodajte krompiru prokelj i napravite divan neobičan pire krompir sa prokeljom.
Namirnice za 4 osobe:
krompir 500g
prokelj 250g
so
margarin 40g
mleko 1dl
Pire krompir sa prokeljom pripremite na sledeći način: oljuštite krompir, operite ga i stavite da se kuva u slanoj vodi.
Prokelj pripremite na sledeći način: donji zadebljali kraj loptica odsecite i ako treba zasecite koren prokelja u obliku krsta da se prokelj lepše skuva. Kad je krompir skoro kuvan, samo 5 minuta do kraja, ubacite prokelj u šerpu sa krompirom i zavrsite kuvanje. Važno je da prokelj kuvate samo 5 minuta da ne postane gorak i da ne dobije miris kuvanog kupusa, a treba da ostane hrskav i da prokelj osetite u jelu. Dobro ocedite povrće i grubo ga izgnječite tako da se krompir pretvori u pire, a prokelj da ostane čitav.
U pripremljeno povrće dodajte margarin i vruće mleko pa dobro promešajte da se margarin istopi a pire sa prokeljom postane kremast i vazdušast, ako treba još malo posolite pire.
Napravite pire krompir obogaćen paškanatom blago slatkastog ukusa, bogat vlaknima iz paškanata. Probajte nešto novo pire krompir sa paškanatom.
Namirnice za 4 osobe:
krompir 400g
paškanat 400g
so
margarin 40g
mleko 1dl
Pire krompir sa paškanatom se priprema na sledeći način: paškanat očistite kao kad čistite peršunov koren samo malo deblje i isecite ga na komade. Paškanat dodajte u litru hladne posoljene vode i stavite da se kuva.
Krompir oljuštite isecite na komade iste veličine i dodajte ga paškanatu koji se kuvao 10 minuta. Završite kuvanje povrća samo dok omekša oko 15 minuta.
Procedite kuvani krompir i paškanat, pa ga ispasirajte gnječilicom za pire krompir. Nakon toga dodajte vruće mleko i margarin pa sve dobro promešajte da nema grudvica i da postane kremast i prozračan pire krompir sa paškanatom, posolite po ukusu vodite računa da je i voda u kojoj se kuvalo povrće slana.
PRŽENE KUGLICE OD PIRE KROMPIRA: odlično jelo od ostataka ručka (RECEPT)
Najčešće pire krompir koji preostane od ručka završi u smeću evo našeg saveta kako da iskoristite preostali pire krompir i napravite još jedan neobičan ukusan prilog pržene kuglice od pire krompira.
Namirnice za 4 osobe:
pire krompir 400g
trapist sir 100g
prezla
ulje za prženje
Pržene kuglice od pire krompira pripremite na sledeći način: napravite kuglice od već pripremljenog (preostalog) pire krompira, u sredinu svake kuglice stavite komadić trapist sira.
Ugrejte ulje pa svaku kuglicu prvo uvaljajte u prezlu, a zatim je spustite u ulje da porumene. Pržene kuglice od pire krompira polužite tople kao prilog.
Najčešći i svakako najomiljeniji krompirići jesu pomfrit posebno kod dece uz pljeskavice, hamburgere i giros evo našeg predloga kako na najlakši način da pripremite hrskave pržene krompiriće, pomfrit.