LEKARI KONAČNO PROGOVORILI: Menstrualne tegobe su jake poput srčanog udara!

Lekari su saglasni u oceni da problem sa bolovima žena tokom perioda nije istražen dovoljno.

Džon Žilebod, profesor reproduktivnog zdravlja na Univerzitetu u Londonu, otkrio je da su bolovi tokom menstruacije podjednako loši kao i srčani napad – piše Independent.co.uk.

– Muškarci to ne shvataju i tom problemu se ne pridaje pažnja kao što bi trebalo. To bi trebalo što pre da se reši – rekao je on.

reklame

U poslednjih nekoliko godina skinuta je oznaka ”tabu” sa ove teme zahvaljujući brojnim kampanjama na društvenim mrežama, ali se medicina ovim problemom još uvek ne bavi na pravi način.

Istraživanja koja se sprovode na prevenciji i otklanjanju bolova ostaju nedovoljno razvijena. Nije problem samo to što su menstrualni bolovi shvaćeni neozbiljno, mnogo veći problem je što se ta pojava često ignoriše. Čak su i istraživanja pokazala da doktori menstrualne bolove ne uzimaju za ozbiljno.

Muškarci iskreno savetuju

Muškarci u proseku čekaju 49 minuta pre nego što ih leče za bolove u stomaku, dok žene sa istim simptomima čekaju 65 minuta. Smatra se da je razlog tome što dame često preteruju i drame, barem prema ukorenjenim stereotipima.

I tokom istorije menstrualni bolovi nisu bili tema o kojoj je bilo vredno raspravljati, već se smatralo da je to nešto o čemu će pričati samo žene. Zato se i dan-danas o tim bolovima malo priča i navodi se kako su oni ”nešto sasvim prirodno”.

Iako danas menstruacija više nije tabu tema kao što je bila, i dalje se u tom smeru ne sprovodi dovoljno istraživanja. Zbog toga će žene i dalje patiti svakog meseca.

24sata.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.