Kaže da me voli, a REDOVNO SE VIĐA SA BIVŠOM: Da li je moguće da su oni samo prijatelji i ništa više?

Druženje sa bivšim partnerom ima dobru, ali i veoma lošu stranu. Ako nastavimo da održavamo kontakt, možemo nesvesno da budemo nepošteni ili prema sebi ili prema bivšem dečku/devojci.

Kada prođe ljubav, po ceh obično dolaze patnja, razočaranje, kajanje, osujećenost ili mržnja. Postoje, naravno, razlazi bez povređenih strana, u kojima se prijateljstvo nameće kao bezbolan sled. A da li je?! Ako s nekim prestanemo da se držimo za ruke, možemo li bez opasnosti po sebe i bivšu ljubav da joj pružimo ruku i tek tako okrenemo jednu novu stranicu našeg odnosa? Može li ova odluka da nas dovede u zamku iz koje ćemo teško izaći? Ukratko, da li je prijateljstvo posle raskida (ne)poželjno? – pišu Novosti.

Većina psihologa smatra da je osnovni problem u ovoj priči neraščišćen odnos. Bivši ljubavnici na skrivenom nivou uglavnom ostaju potencijalni partneri, što, koliko god mislili da su za sobom snažno “zalupili vrata”, može da im oteža život. Čak i kada je neko zaista završio sa nekadašnjim dečkom/devojkom, a sadašnjim prijateljem, može da se desi da on/ona nije. Odbijajući da prihvati da je kraj, može da se pretvara da su drugovi, a zapravo da čeka trenutak za obnavljanje veze.

reklame

Doktorke Andra Broš i Alison Pescosolido, koje su osnovale sajt divorcedetox.com, preporučuju da u danima posle kraha veze izbegavamo intimne susrete i poveravanje ličnih informacija, kako bi se predupredili neprijatni momenti. Njihov savet je da pre nego što odlučimo da se družimo sa bivšim, jasno definišemo šta je to prijatelj.

 

– Kretanje u istom krugu ljudi i zajednički interesi nisu uvek istovetni prijateljstvu. Naravno da bi posle raskida, ako je to moguće, trebalo da ostanemo u dobrim odnosima, ali to može ozbiljno da se zakomplikuje. Da bismo izbegli zabune u komunikaciji, odmah na početku moramo da definišemo novo stanje u kojem smo emocije proglasili za prošlost, pa da procenimo da li smo sposobni da pijemo kafu kao da se među nama ništa intimno nije dešavalo – kažu doktorke.

One savetuju da odmah postavimo granice, jer ćemo tako biti pošteni i prema sebi i prema bivšoj ljubavi. Tako ćemo osigurati zdrav odnos, ali i uspeti da odolimo iskušenju da se vratimo na staro i ponovo postanemo “nešto više”.

– U redu je da budemo prijateljski nastrojeni kada se sretnemo, ali važno je da zadržimo određenu distancu. Telefonski pozivi u sitne sate, prečesti razgovori i slatkaste SMS poruke, mogu da budu pogubne. Dakle, sve što smo radili dok smo bili u vezi, sada bi trebalo da izbegavamo, jer ono što smo bili, više nismo – savetuje Alison.

Klinički psiholog dr Vlajko Panović se slaže da pokušaj druženja posle kraha veze nije najbolje rešenje, ako smo već rešili da život nastavimo dalje. Može da nam se dogodi da, hteli to ili ne, budemo nepošteni prema sebi ili prema bivšem dečku/devojci.

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.