11 stvari koje treba da uradiš kad si u minus fazi

Stvari nekada ne idu sjajno, jednog dana se osećaš super, a drugog dana te obuzmu nemir i teskoba i u takvim danima čini ti se da bi ti pomogla samo drastična životna promena u stilu da daš otkaz i preseliš se na Bahame.

Ali problem je što u našim životima uglavnom nema mesta za drastične promene niti se čim nešto zapne događaju filmski raspleti poput pronalaska prave ljubavi ili konačnog otkrivanja svog pravog ja. U stvarnom svetu treba ići na posao i plaćati račune. Dobra vest je da ipak postoje neke male stvari koje možeš da uradiš i osećaš se bar malo bolje.

Promeni okolinu – kada si u lošem raspoloženju postaješ talac svoje spavaće sobe iz koje ti se ponekad ne ustaje ni da bi oprala zube. Skupi snage i idi u šetnju ili nekome u posetu i videćeš kako će se tvoje mentalno stanje odmah promeniti.

reklame

Radi ono što voliš bez ustručavanja – ako je to igranje igrica igraj se ili čitanje knjiga, odlazak u bioskop ili galeriju, štrikanje. Nije bitno šta je, glavno da te raduje. Osim toga važna je i spoznaja da i ako sve drugo propadne to ti ostaje.

Dopusti sebi greške – nemojda budeš frustrirana ako nešto ne uradiš savršeno, nisi mašina. Pogotovo kada tek učiš nove stvari, zapamti svako je od nečega morao da počne.

Uspori – život je brz i uglavnom su svi puni planova: rođendani, odlasci u teretanu, na dodatno usavršavanje itd. Čoveku naprosto treba vreme da proradi neke svoje emocije, zato kad osetiš da te obuzima teskoba daj sebi malo vremena za predah.

Napravi neki mali pomak – kada se osjećaš neuspešno, seti se da i najduži put počinje prvim korakom i zato zalij konačno to cveće, plati račune, pošalji mail koji odlažeš.

Nemoj da ćutiš – kada izgovoriš šta te tišti taj problem postaje manji, ako nemaš poverenja baš u nikoga nazovi liniju za psihološku pomoć ili, ako možeš, priušti sebi psihoterapiju.

Seti se da možeš da se promeniš u bilo kojem trenutku – ne moraš da čekaš neki poseban datum, učini to odmah.

loading...