Priprema: Kupite 50 grama gorke soli u apoteci (osobe koje imaju nizak krvni pritisak ne smeju da koriste gorku so). Sveži crveni grejpfrut, jedan veliki ili dva mala, uglavnom dovoljno da se iscede 2 dl soka. Na dan čišćenja jetre ne uzimajte nikakve lekove, vitamine i kapsule.
Pridržavanje procedure je vrlo važan faktor za uspeh. Nemojte da kasnite ili uranite više od 10-15 minuta.
Plan čišćenja jetre:
JUTRO – pojedite nemasni doručak: voće, žitarice, hleb, med. Ne uzimajte ništa masno poput ulja, putera, sira, pavlake ili mleka.
PODNE – pojedite nemasni ručak, krompir ili neko drugo povrće pečeno ili skuvano na pari (sa solju, ali bez ulja), hleb, voće. Kao i uz doručak, nemojte jesti ništa masno. Popijte dovoljno vode jer nakon 14 sati više ne smete ništa da pijete.
14:00 sati – ne jedite niti pijte posle 14.00 sati. Ako prekršite ovo pravilo, kasnije može da vam bude loše.
Posle 14:00 sati – pomešajte 50 g gorke soli sa 6 dl vode. Preparat s gorkom solju i vodom podelite u 4 dela i stavite u frižider jer ćete je tako lakše popiti.
18:00 sati – popijte četvrtinu gorke soli (jednu dozu od četiri). Nakon toga možete da isperete usta ili da popijete nekoliko gutljaja vode. Maslinovo ulje i grejpfrut stavite na sto tako da se ugreju na sobnoj temperaturi.
20:00 sati – popijte još jednu četvrtinu gorke soli.
21:30 sati – završite sve aktivnosti i spremite se za krevet.
21:45 sati – pripremite napitak za čišćenje jetre
Napitak za čišćenje jetre
iscedite grejpfrut. Izvadite pulpu i koštice. Treba da dobijete barem 1/2 šoljice soka – do 3/4 šoljice je najbolje. Sipajte pola šoljice maslinovog ulja u posudu s poklopcem. Dodajte sok od grejpfruta. Čvrsto zatvorite posudu i mućkajte dok smesa ne postane vodenasta.