Dopisivanje je klizav teren: 9 pouzdanih znakova da te on laže preko poruka

Mnogo teže je otkriti da neko zaobilazi istinu kada se sa njim dopisujete, odnosno ne vidite govor njegovog tela. Kao prvo, slušajte intuiciju i uz to obratite pažnju na neke znakove

Uočavanje lažljivca je mnogo lakše kada razgovarate licem u lice jer imate priliku da pratite govor tela. Kada se sa nekim dopisujete, bilo na društvenim mrežama ili putem SMS-a, teško je prepoznati da zaobilazi istinu jer govor tela ne vidite, kaže Luen Vard, stručnjakinja za ljubavne veze iz Australije.

– Jedan od najboljih alata koje imate u otkrivanju laži je vaša intuicija – dodala je i navela devet najčešćih tragova laganja na koje treba obratiti pažnju kod dopisivanja.

1. Nejasni odgovori

reklame

– To su odgovori poput: ‘nisam baš siguran’, ‘ verovatno’, ‘možda’, ‘verovatno jesam’, ‘mogli bismo jednom’… Ako ste nekoga pitali kakav mu je dan i hoće li imati vremena da se vidite, a on odgovori nešto tipa: ‘Čeka me naporan dan, nisam siguran kada ću završiti’, tada možete posumnjati kako ne govori istinu – kaže ova stručnjakinja.

2. Skretanje s teme

– Ljudi to često rade jer im je teško da izgovaraju jednu laž za drugom. Skretanjem s teme udaljavaju se od laži koju su upravo izgovorili – pojasnila je i opisala primer takve situacije.

Pitanje: Šta si radio sinoć?

Odgovor: Ništa posebno, otišao sam s nekim prijateljima na nekoliko pića. Nego, sećaš li se imena knjige koju nam je Ivana spomenula za večerom prošle nedelje?

3. Duža pauza pre odgovora

– Kada vam neko piše poruku možete da vidite tačkice, ali ako ih ne vidite i ne odgovara vam dugo na pitanje, ili ga je nešto omelo ili vam ne govori istinu – kaže Luen Vard.

Dopisivanje je klizav teren: 9 pouzdanih znakova da te on laže preko poruka

4. Izbegavanje ličnih zamenica

– To su reči poput: ‘moje’, ‘mi’, ‘naše’. Kada neko izostavlja lične zamenice iz poruka to znači da ne želi previše da personalizuje poruku – napominje.

Primer takvog dopisivanja:

Govori istinu: Završio sam na večeri s Darkom. Nakon što smo videli našeg poslednjeg klijenta, završili smo vrlo kasno, a onda smo otišli da odigramo partiju biljara.

Verovatno ne govori istinu: Imao sam večeru s Darkom, a zatim partiju biljara.

5. Nagli prekid konverzacije

Ako nekome postavite pitanje, a on naglo prekine dopisivanje, budite sumnjičavi.

– Ako to učini i ne odgovori na pitanje, kada se sledeći put čujete verovatno će i dalje izbegavati to pitanje – kaže Vard.

6. Korišćenje komplimenata i empatije

– Lažljivac bi mogao da kaže nešto poput: ‘Nisam siguran u koje ću vreme da završim. Moj poslednji klijent voli puno da priča. Iako, radije bih provodio vreme sa tobom, ti me uvek činiš srećnim – objasnila je.

– Nemojte prenagliti sa zaključcima, ali ako vam se situacija čini nejasnom, budite oprezni – dodala je.

loading...