Dečko, menjaj ponašanje pod hitno ili ti samoća ne gine: Muškarci sa ovom osobinom teško pronalaze devojke
Foto: freepik.es

Lepo je kad ste sigurni u sebe i kad ne postoji ništa što može da vas poremeti. Da, odlično je za uspeh na svakom planu! Ali, kad je ljubav u pitanju, to nikako nije dobro.

Samopouzdanje je veoma lepa osobina i kod žena i kod muškaraca. Međutim, treba znati kada je vreme i mesto za isticanje ove osobine, inače se izaziva kontraefekat.

Upoznavanje partnera putem raznih aplikacija i sajtova je sve popularnije, prenosi Večernji list.

reklame

Psihološko istraživanje jednog američkog univerziteta je pokazalo da samopouzdanje može pomoći u ovoj vrsti upoznavanja, ali pod uslovom da nije preterano.

Muškarci koji se nalaze u toj kategoriji zapravo su najčešće studenti.

Statistika stranice “OkCupid“ pokazuje da se pokazivanjem viška samopouzdanja pridobijaju manje željene osobe.

Preterano samopouzdanje se ne vidi samo kod mladih muškaraca. Ova sve češća pojava naziva se i fenomenom “Lake Wobegon”, koji uviđamo kada osoba smatra da je izuzetno bolja od drugih, misleći da ima visoku inteligenciju ili smatrajući se nadređenim na bilo koji drugi način, piše Jahu.

Internet-stranica “OkCupid” za upoznavanje i susrete koji se zakazuju dokazala je da precenjivanje sopstvenih sposobnosti ljudi koriste da bi se prikazali kao pametniji i bolji, a postoje laži i o izgledu da bi se osvojio suprotan pol.

Istraživanje korišćenja stranica za upoznavanje podelilo je korisnike u dve grupe: mlade (18-22) i starije korisnike (45-55).

Viši nivo samopouzdanja je povezan sa češćim razgovorima, a nađen je kod svih starosnih grupa, dok inicijativu za razgovor češće preuzimaju starije samouverene osobe, ali i mlade žene.

Pokazalo se da mlađi muškarci, koji su skromniji, primaju više poruka, a oni sa nižim samopouzdanjem poruku brže pretvaraju u duži razgovor.

Nagađa se da nam samopouzdanje raste sa godinama, jer najčešće postoji pokriće u ranijim uspesima. Mladi žele da šire sliku samopouzdanja, ali zapravo nemaju samopotvrdu u ličnim rezultatima, zbog čega se i javlja preterana samouverenost i potreba za dokazivanjem.

vecernji.hr

loading...