Kakve sise volite, takav vam je život!

Kod većine žena leva dojka je i do pola broja veća nego desna, oko 60 odsto žena ima dlačice oko bradavica, a ne postoje “propisane” mere ni oblici za grudi

Žene često sumnjaju u svoj fizički izgled i proučavaju stvari “pod lupom”. Tako će se svaka druga žena barem jednom u životu zapitati jesu li njene grudi normalne, odnosno odskaču li od proseka po proporcijama, obliku ili drugim detaljima, piše 24sata.rs.

Činjenice o grudima

1. Kod većine žena grudi nisu jednake veličine, a leva je dojka najčešće veća nego druga. Iako je razlika jedva primetna, veličina može varirati do jedne polovine korpe.

reklame

2. Dlačice oko bradavica su sasvim normalne, a izraženije su i u većem broju kod žena s policističnim jajnicima ili nekim drugim stanjem koje je povezano s hormonalnom neravnotežom. Najbolje ih je skratiti sa makazama ako vam smetaju, a čupanje izbegavajte jer lako dolazi do urastanja dlačica.

3. Veličina grudi nema nikakve veze s veličinom bradavica, a i jedno i drugo prvenstveno zavise od genetike, a drugi faktor je količina ukupnog masnog tkiva u telu. Žene s više kilograma po pravilu imaju i veće grudi i obrnuto. Nije neobično da su velike bradavice na malim grudima ili male na velikima.

4. Grudi se ne mogu povećati prirodnim načinom, no vežbanje prsnih mišića imaće efekt podizanja, zbog čega one mogu izgledati veće.

crvena detelina

5. Ako iz bradavica izlazi tečnost, ništa nije čudno ako ste trudni ili ste se nedavno porodili. U suprotnom, dobro bi bilo posetiti lekara.

6. Boja bradavica takođe zavisi od žene do žene, pa neke mogu imati svetloružičaste, a neke smeđe. Boja bradavica menja se u trudnoći i kod dojenja obično u tamniju boju.

7. Strije na grudima su normalna pojava nastala usled naglog rasta – u pubertetu, u trudnoći ili kod naglog debljanja. S vremenom postaju sve manje vidljive.

8. Od 10 do 20 odsto žena ima jednu uvučenu bradavicu. To nije problem ako su bradavice oduvek bile takve.

oblik-i-veličina-grudi

9. Kvržice u dojkama nisu odmah znak za zabrinutost, jer veliki broj žena ima ciste u njima. No, pojavi li se nova kvržica ili osećate bol, svakako posetite lekara.

24sata.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.