Da li vas opsedaju duhovi prošlih orgazama? Španska poslovica kaže „protekla voda ne pokreće mlin“, ali skeptična mudra devojka odmah može da postavi pitanje – kako za ovu vodu znamo da je zaista protekla?

Šta ako odnos sa bivšim nije poput Nila, jedine reke u egipatskoj pustinji, nego poput neke kotline kroz koju ne teče jedna reka nego čak njih četiri? Pa možda je reka ljubavi protekla, ali rekom seksa tek stiže najveći talas… Pre nego što se bacite u vodu i zaplivate prema ušću, razmislite i o ovim stvarima:

Zašto vam je bivši još na pameti?
Ponovo ste gledali seriju Breaking Bad, koju ste nekada gledali zajedno? Sreli ste se na ulici, u izlasku, u šoping centru? Dobili ste od njega SMS za koji niste sigurni da li ga je zaista poslao vama ili je slučajno pogrešio? Ili se prosto osećate kao da ste u ovom trenutku jedina u svemiru koja spava sama u krevetu? Šta god bio razlog, probajte da shvatite zašto se baš on, a ne neko drugi, pojavio u vašim mislima. „Devojke nekada raskinu sa momkom ne zato što ga više ne vole, ili im je postao seksualno neprivlačan. Tada može da se dogodi da nam se bivši provlači po mašti. A onda postanemo svesne toga“, kaže seksolog Niki Goldstein. „Kad ste raspoloženi za seks, a usamljeni, bivši dečko lako postaje blizak i siguran izlaz da se (pri)setimo osećaja strasti i bliskosti.“

reklame

Zašto ste raskinuli sa njim?
Ako vam je bilo lepo u vezi, ako je bio topao i nežan, ako vam je seks bio nezaboravan… ako dakle postoje stvari zbog kojih vam on pada na pamet po dobrom… pa zašto više niste zajedno? „Ponekad zaboravimo zašto smo sa nekim raskinuli, ali dobro je da se toga setimo pre nego što sa istom osobom završimo u krevetu“, kaže dr Goldstein. „Ako uzrok raskida nije bio kraj ljubavi, seks sa bivšim može poprilično zakomplikovati stvari. Ako se, recimo, radilo o svađi kao uzroku raskida, seks može pomešati mnogo toga i to ne na nužno dobar način.“

Ako vam je seks bio dobar, lako ćete se uveriti da su orgazmi sa njim češći i snažniji i da je on talenat koji zna šta radi. Ali šta ako to baš i nije bilo tako? Ako je uvek hteo isti položaj i to neki u kojem se vi ne osećate dobro? Važno je misliti i o takvim stvarima. Jer ako ih nismo svesni, sa svakim novim odnosom navikavaćemo se na nešto što nam nije dobro i vremenom će nam postajati sve teže čak i da znamo šta želimo, a kamoli da to i potražimo.

Da li je to samo seks, ili želite nešto više?
„Možda je to samo seks, ali budimo iskreni – možda vam je i dalje stalo“, kaže dr Goldstein. „Takođe, možda treba da povedete računa i o tome šta će biti posle? Da li će se vaši osećaji ponovo razmahati? Odnosno, nešto će se sigurno dogoditi, ali šta je to? Da li je to nalet hormona koji će nas u trenutku „prebaciti“, ili se radi o tome da nam je (opet) stalo? I da li je sa njim isto?

Možda je za njega vaš seks posle veze samo prijateljstvo sa povlasticama? Šta ako posle seksa vi poželite i sve ostalo, dok je za njega to ipak bio samo seks? Hoće li vam tada to zvučati ponižavajuće, kao da ničeg među vama nije ni bilo? Ako vam je još stalo, a njemu više ne, hoće li seks za vas biti mučenje na koje ste se sami osudili? I šta je veće mučenje – seks ili apstinencija od njega? Isto tako, šta ako je to za vas prijateljstvo sa povlasticama, a on se još nečemu nada? Ako se u tom slučaju petljate, da li ste sa tim mirni ili imate osećaj da ga zavlačite i otežavate mu situaciju u kojoj više ne možete biti sa njim nego vam samo „dobro dođe“ u sušnom periodu u vašoj kotlini?

…(NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANICI)...

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.