Zašto se vraćamo bivšima

Zamisli da stojiš pred izlogom poslastičarnice. Tu su kolači i sladoledi svih ukusa, boja i oblika koje možeš da zamisliš. Ipak retko odlučuješ da eksperimentišeš. Bez mnogo razmišljanja uzimaš oprobane ukuse.

Kada jednom pronađemo kolač koji nas oduševi, uvek prvo tražimo njega, pa tek onda neki drugi. Kao da ne postoji ništa bolje, kao da se plašimo da ćemo pogrešiti ako odaberemo nešto drugo…

Šta je to što nas u životu tera da na sličan način biramo i momke? Zašto se ponekad vraćamo starim ljubavima, bivšim frajerima, umesto da tražimo neke nove? Zašto čak i u novim ljudima pokušavamo da nađemo osobine nekih bivših?

reklame

Da li je to strah, nesigurnost, dosada, linija manjeg otpora?

Sećamo se samo lepih stvari

Posle nekog vremena, počnemo da zaboravljamo ono loše i sećamo se samo lepih stvari. U trenucima usamljenosti, one počnu jako da nam nedostaju. Uhvatimo sebe u razmišljanju: “Možda i nije bilo idealno, ali je sve bolje od ovog groznog osećaja samoće”. Taj neki “On” počne da nam nedostaje, iako zaista nije vredan nedostajanja.

Tako je lakše

Sa njim si na poznatoj teritoriji. Znaš šta možeš da očekuješ. Ne moraš da izađeš iz svoje zone komfora. Nema opasnosti. Ne moraš da se suočavaš sama sa sobom i svojim strahovima. Nema dosadnog upoznavanja, iscrpljujućih dejtova, pretvaranja, uzdržavanja… Ne moraš da ulažeš energiju i trud (ali zato i ne dobijaš bog zna šta)…

Dosada

Prošlo je već neko vreme i još uvek nije naišao niko vredan tvoje pažnje. Dani kad si sa prijateljicama slavila slobodu su prošli i singl život ti je odjednom postao nezanimljiv. Logičan potez – povratak bivšem. Razmišljaš: “Pa i nije bio toliko loš”…

Vraćanje bivšem iz dosade uzalud troši tvoje vreme i odvlači ti pažnju od fokusiranja na samu sebe, a možda i na nekog ko će tek naići. Daj sebi dovoljno vremena da se oporaviš od veze i bavi se nečim što će ti skrenuti pažnju. Nemoj da dozvoliš potraga za partnerom bude tvoj jedini životni cilj.

Mislimo da ne možemo bolje

Nakon nekoliko katastrofalnih dejtova zaključujete da je bolje da se vratite u „sigurnu luku“. Pitate se šta ste uopšte i mislili kad ste raskidali… Naime, ponekad je veoma lako da sami sebe uverimo da bolji možda nikad neće ni naići, a da „biološki sat otkucava“, da nikad nećemo biti sposobne da volimo nekog drugog, pa je povratak na staro siguran izbor – ili se bar takvim čini.

Međutim, ljubavna veza je mesto na kome biste trebale da se osećate sigurno, spokojno, srećno i zadovoljno. Da je on vama zaista takvo utočište kakvim ga smatrate u trenucima očaja i usamljenosti, od njega nikada i ne biste pobegli. Ne zaboravite da vam je bilo potrebno nešto drugo i da ste zato krenuli u potragu dalje. Činjenica da još uvek niste našle ništa drugo, ne znači da treba podvijenog repa da se vraćate na staro.

Toliko neisprobanih kolačića vas čeka negde tamo…

Besnopile.rs / Elitedaily.com / Cosmopolitan.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.