Wolfram Alpha

Svi znamo da učenici ponekad varaju na ispitima, a naročito pri izradi domaćih zadataka. Međutim, danas je ovo postalo lakše nego ikad zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. Jedan onlajn program zadaje naročite muke profesorima, jer rešava zadatke u roku od samo par sekundi, ispisujući i ceo postupak dolaska do rešenja, piše sajt nauka i tehnologija.

Program Wolfram Alpha koristi veštačku inteligenciju za savršeno rešavanje jednačina – on koristi tehnologiju prirodnog procesuiranja jezika, koja pripada porodici veštačke inteligencije. Na taj način profesori uopšte ne mogu da provale da li je učenik u rešavanje zadatka uložio sopstveno znanje, trud i vreme, ili je rešenje dobio uz samo par klikova.

Savršen alat za varanje na ispitima?

Profesori se sada bukvalno hvataju za glavu bez ikakve ideje kako da spreče ovakvu đačku prevaru, pouzdaniju od bilo kakvog prepisivanja i puškica, koja već neko vreme obezbeđuje mnogim đacima i studentima odlične ocene.

reklame

Ono što korišćenje programa Wolfram Alpha čini savršenim alatom za varanje na ispitima je njegova mogućnost da daje potpuno neočekivane i tačne odgovore koristeći informacije iz ogromne biblioteke podataka koja se stalno dopunjava. Ona u sebe uključuje i podatke iz hemije, genetike, meteorologije, geografije i na hiljade drugih naučnih oblasti. Ovaj program razlaže postavljeno pitanje, ili kompleksan matematički problem na delove, a zatim traži rešenja po bazi podataka. U rukama veštih studenata ovo postaje moćno sredstvo za postizanje zaista zanimljivih rezultata. Ipak, nije svemoguće…

Wolfram Alpha zadaje glavobolje profesorima: Veštačka inteligencija rešava zadatke umesto đaka
Da li će kompjuterski programi zameniti staro dobro računanje?

Ograničenja programa Wolfram Alpha

Ograničenje ovog programa su svakako granice njegove biblioteke podataka. On jednostavno ne može da razume pitanje koje se tiče nečega što njegova baza podataka ne obuhvata, pa tako ni da da smislen odgovor. Ipak, uspešno prelazi preko malih slovnih grešaka i daje odgovore na osnovu svoje pretpostavke kako je pitanje trebalo da glasi.

Wolfram Alpha takođe ne može da odgovara na pitanja u duhu normalnog govornog jezika. Ovo je još uvek kamen spoticanja za sve programe koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju. Čak ni Siri – program koji obavlja funkciju vašeg personalnog asistenta u okviru iOS, macOS, tvOS i watchOS sistema, odgovara na pitanja govornim jezikom i u svom radu se znatno oslanja na program Mathematica (još jedan proizvod Wolfram-a koji se takođe nalazi u osnovi proizvoda Wolfram Alpha) – može da odgovara samo na ona pitanja za koja je programiran, tj. za koja poseduje skripte.

Ukoliko se na ispitu od učenika zahteva kreativno mišljenje, to ni jedan program još uvek ne može da nadomesti. Upravo je moć kreativnog mišljenja, sposobnost mišljenja van okvira, uz bogato obrazovanje, ono što omogućava daleke prodore na polju nauke. Nije ni čudo što upravo ova sposobnost postaje jedna od najcenjenijih stavki prilikom zapošljavanja u svetu.

Wolfram Alpha zadaje glavobolje profesorima: Veštačka inteligencija rešava zadatke umesto đaka
Puškice odlaze u istoriju?

Wolfram Alpha je dostupan svima

Korišćenje programa Wolfram Alpha ne razlikuje se mnogo od korišćenja Google pretraživača, samo što za razliku od Google-a, ovaj program ne izbacuje beskrajni spisak potencijalno relevantnih rezultata, već daje specifične odgovore.

Svako može da ode na Wolfram|Alpha sajt, ukuca jednačinu ili pitanje u njegov pretraživač, pritisne enter i dobije odgovor. Ukoliko tražite rešenje neke jednačine, dobićete osnovnu računicu, kao i sam rezultat. Celokupan postupak izračunavanja dostupan je samo onima koji plaćaju mesečnu pretplatu na pro verziju.

Profesori obično prvi put čuju za ovu tehnologiju kada im postane sumnjivo neobično povećanje proseka ocena učenika. Njihova prva reakcija na postojanje ovakvog sajta i njegovu široku dostupnost je svakako bes, ali i zbunjenost kako nastaviti dalje. Da li ovome nekako treba stati na kraj, ili nove tehnologije ipak nekako treba upotrebiti u samoj nastavu i kako uopšte to izvesti? To bi značilo reformaciju školskog sistema, koji odavno već puca po šavovima, iz samog korena.

Wolfram Alfa je program koji, osim snalažljivih učenika i studenata, danas koriste inženjeri, analitičari i svi oni kojima je potrebno brzo i pouzdano izračunavanje rezultata. Obraćanje modernim tehnologijama za pomoć u mnogim poslovima današnjice je sasvim normalna stvar. Njima ovaj program štedi dragoceno vreme. Međutim, mnogi od njih smatraju da ovakav alat ne bi smeo biti svakome na dohvat ruke, baš zbog mogućnosti zloupotrebe.

Jednima je sredstvo za varanje, a drugima je alat budućnosti

Wolfram|Alpha je razvijen kao pomoćno sredstvo studentima, naučnicima i inženjerima, ali su mišljenja oko njega veoma podeljena. Dok jedni njegovu upotrebu nazivaju varanjem, drugi smatraju da je ovo veliki iskorak napred u pogledu načina učenja, načina predavanja gradiva i korišćenja stečenih znanja. Tvorci ovog programa su među onima koju u njemu radije vide budućnost nauke.

loading...