Brašno
Brašno

Nekada sam često sve moje drage, zdrave orašaste plodove, semenke i brašna čuvala u lepim, malim staklenim posudama na kuhinjskoj polici, na otvorenom i svetlom mestu.

Priznajem, još uvek mi se jako sviđa kako slatko ovo izgleda, ali nažalost, to nije mesto gde pripadaju. Sad kad vidim one gole, male oraščiće na policama izložene svoj toj svetlosti i toplini, stresem se. Jadni oraščići. Jadni VI, piše Atma!

Orašasti plodovi i semenke i druge prirodne, zdrave namirnice u sebi sadrže osetljiva ulja (mono i višestruko nezasićene masne kiseline) koja imaju tendenciju da se užegnu brže nego zasićene masti kada su izložena svetlosti i toplini. Užegla ulja stvaraju slobodne radikale, a sada svi znamo da su slobodni radikali štetni; mogu dovesti do upale, uzrokovati brže starenje, a takođe su povezani s rakom. Dakle, izbegavamo oštećenja slobodnih radikala koliko god možemo, zar ne?

reklame

Sastavila sam kratki popis namirnica za koje biste mogli biti iznenađeni kad saznate da im je mesto u čvrsto zatvorenoj posudi – u frižideru!

Svi orašasti plodovi i semenke

Lan, susam, suncokret, semenke bundeve, konopljine i čia semenke, orasi, bademi, lešnici, indijski i brazilski orasi, kikiriki, pistaći…

Kada kupite sirove, neprženo / neslane orašaste plodove i semenke, stavite ih u staklene posude s čvrstim poklopcima i stavite ih u frižider. Trajaće nekoliko meseci. Ako mislite da ćete vam trebati kroz duži period, stavite ih u zamrzivač na 6 meseci do godinu dana.

Semenke bundeve
Semenke bundeve

Maslaci od orašastih plodova

Tahini, kikiriki, badem i lešnik maslaci…

Predlažem kupovinu prirodnih maslaca od orašastih plodova bez dodanih sastojaka (šećera, dodanih masti, emulgatora…).

Sačuvajte svoje orašaste maslace u zamrzivaču iz istih razloga zbog kojih je potrebno sačuvati orašaste plodove i semenke u frižider. Znam da će se neki od orašastih maslaca razdvojiti, ali ako ih snažno promešate pre nego što ih stavite u zamrzivač, trebali bi ostati prilično dobro izmiksani i lako mazivi neko vreme. Ako se vaš maslac od orašastih plodova stvrdne u frižideru, nije naodmet izvaditi malu količinu van i omekšati ga pre mazanja ili dodavanja domaćem prelivu za salatu. Maslac od orašastih polodova trebao bi trajati i do šest meseci u zamrzivaču.

Ulja

Pogotovo polinezasićena ulja kao što su laneno, orahovo, susamovo…

Lan, susam, orah i druga polinezasićena ulja treba čvrsto držati zatvorene u frižideru. Takođe, trebali biste znati da se polinezasićena ulja nikada ne smuju koristiti za kuvanje, jer su vrlo reaktivna na toplinu. Umesto toga, ove vrste ulja je najbolje koristiti kao preliv za salatu ili u smoothijima ili u nekuhanim predjelima kao što je humus.

Napomena o maslinovom ulju: Maslinovo ulje je zdravo mononezasićeno ulje, ali još uvek vrlo sklono užegnuću. Međutim, može biti van frižidera u tamnom, hladnom ormaru jer je mononezasićeno naspram polinezasićenog te je stoga stabilnije. No, trebali biste potražiti maslinova ulja koja dolaze pakovana u tamnim bocama i uvek budite sigurni da ste čvrsto stavili čep nakon što ste završili sa korištenjem. Čak i maslinovo ulje treba koristiti samo pri niskoj temperaturi kuvanja. Ja koristim kokosovo ulje za većinu mojih kulinarskih potreba.

Žitarice od celog zrna

Pošto nisu mlevene, ove žitarice zadržavaju svu svoju prirodnu dobrobit od ulja. To je fantastično za vaše zdravlje, ali isto tako znači da ih ne možete sačuvati u vaš ormar na neodređeno vreme. Uopšteno je pravilo da većina ovih žitarica može trajati oko šest meseci u dobro zatvorenoj kutiji / upakovana na subom i hladnom mestu. Ali, ako će se čuvati duže od toga, trebalo bi ih čuvati u zamrzivač najviše do godinu dana.

Brašna od celog zrna

Još je važnije sačuvati brašna od celih zrna žitarica ispravno jer se brže pokvare od žitarica koje su neobrađene. To se događa zbog toga što je njihov zaštitni sloj razbijen što omogućava da kiseonik dospe do svih delova zrna i brže oksidira. Iz tog razloga će brašna od celog zrna trajati samo oko 1-3 meseca na hladnoj mračnoj polici ostave i 2 do 6 meseci u zamrzivaču.

Brašna od orašastih plodova

Bademovo brašno, kokosovo brašno…

Možda je još važnije spremiti orašasti obrok / brašno odmah u frižider, jer (kao što je gore navedeno) zaštitni spoljašnji sloj je razbijen i zato ima više površine koja je osetljiva na oksidaciju. Mnoge renomirane trgovine čak prodaju brašno od orašastih plodova u frižideru. Kako god bilo, svakako biste ih trebali smestiti u frižider čim ih donesete kući, ne duže od šest meseci.

Kim D’Eon, holistički nutricionista za huffingtonpost.com / Atma.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.