„Mirov provokator“ је revolucionarni automobil koji će biti iste dužine kao smart, ali će moći da preveze četiri osobe i njihov prtljag.

„Mirov provokator“ (Mirrow Provocator) nije dugačak, ali daleko od toga da je mali automobil. Po visini i širini može se porediti sa velikim terenskim vozilima, po unutrašnjost podseća na kombi, a sedište vozača i suvozača liči na vozila E klase “Mercedesa”.

reklame

REGISTRACIJA VOZILA BEOGRAD: PMV-Trajković najpovoljnija registracija vozila – BESPLATAN tehnički pregled

Visoki zahtevi za komfor i bezbednost i mala dužina automobila dobijeni su principom rasporeda u avionu, gde su sedišta raspoređene postrance od prolaza sa visokim plafonom, a ulaz je na jedna vrata. Udobnost ulaska i izlaska vozača i putnika obezbeđuju zadnja vrata veličine 170×60 cm, zaštićena spoljnim uređajem koji sprečava drugim automobilima da ih blokiraju pri parkiranju.

Bočna vrata namenjena su samo za izlazak u slučaju opasnosti. Ona su manja i postavljena su na takvoj visini koja omogućava maksimalnu čvrstinu konstrukcije, a najjači element u vratima može da igra ulogu bezbednosnog štita, čak i u slučaju ozbiljnije havarije.
U osnovnoj verziji automobil će biti opremljen pojasevima sa tri ili četiri tačke vezivanja, a po potrebi će biti dostupni svi savremeni aktivni sistemi (vazdušni jastuci, ABC, ESP). Položaj akumulatora takođe pozitivno utiče na pasivnu bezbednost. Motor sa menjačem pogona na prednje točkove postavljen je napred, ali u zoni bezbednoj za vozača i putnike, u ravni širine prolaza u centru automobila.

REGISTRACIJA VOZILA BEOGRAD: PMV-Trajković najpovoljnija registracija vozila – BESPLATAN tehnički pregled

Za verziju automobila sa klasičnim motorom predpostavlja se instalacija turbinskog benzinskog ili dizel-motora do litar i po, koji može da razvije brzinu od 0 do 100 km/h za manje od 8,7 sekundi. Maksimalna brzina biće ograničena na 140 km/h.

Čak iako nema poseban prtljažnik, ovaj automobil može da preveze priličnu količinu prtljaga. Za to se koristi široki razmak između sedišta u centru automobila, u koji može da se stavi nekoliko velikih kofera, skije, snoubord ili par bicikala.

Karakteristike konstrukcije karoserije i jednostavnost izrade daju mogućnost primene jeftinih polimera i dozvoljavaju da se prognozira maloprodajna cena od oko 3500-4500 evra za osnovnu verziju.

Aleksandar Mališev, autor idejnog rešenja ovog automobila, kaže da ne postoji sličan automobil, s obzirom da ne postoji nijedan automobil dužine 2,7 m koji može da preveze četiri osobe i prtljag, a da je pritom još i bezbedan.

“Konkretno, ako u smislu kokurencije govorimo o smartu, to je automobil predviđen za svega dve osobe i jako malo prtljaga. A ostali automobili koji imaju mesta za četvoro drastično su veći, odnosno duži. Ovako kratkih finkcionalnih automobila za sad nema”, kaže Mališev.

Projekat će, kako on kaže, verovatno pretrpeti promene, možda će i dizaj biti neznatno izmenjen. On dalje navodi, da proizvodnja i prodaja neće početi pre 2017. godine, odnosno da ove godine moraju biti donete neke ključne odluke.

Sputnik/kurir.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.