ljubavni horoskop od 1. do 15. decembra 2017

Kad govorimo o varanju partnera svi najčešće pomisle na seks. Međutim, prema pisanju Independenta, najčešći oblik prevare zapravo nema veze sa seksom.

Radi se o emotivnoj prevari do koje dolazi kad se vaša platonska ili prijateljska osećanja prema osobi koja nije vaš partner razviju u romantične ili seksualne.

Ovakve se prevare sve češće događaju, a ljudi ih bez problema priznaju jer ne misle da je ovde reč o varanju. Ipak, ako se pređe granica između prijateljstva i romantične naklonosti, to je takođe prevara bez obzira na to što nije došlo do fizičke prevare.

reklame

Učestalost emotivnih prevara je sve veća jer je posredstvom društvenih mreža puno lakše stupiti u kontakt s novom osobom, a svoje je šaranje lakše i prikriti. Drugi razlog bi mogla biti preokupiranost svakodnevnim poslovima i nedostatak vremena za emotivno povezivanje s partnerom.

“Svakodnevni zadaci često gurnu naše emotivne potrebe u drugi plan. Partnera prestajemo da doživljavamo kao emotivno biće i gledamo ga kao osobu koja nam pomaže da rešimo obaveze, kad se to dogodi često dođemo u iskušenje da svoje emotivne potrebe zadovoljimo drugde”, objasnila je psihološkinja Lin Saladino.

Vijayeta Sinh, savetnica za veze, upozorava da nas često upravo naši pametni telefoni toliko preokupiraju da počnemo da zanemarujemo osobu koja se nalazi pored nas.

“Takva vrsta udaljenosti daje ljudima priliku da lako čuvaju tajne i takvo je ponašanje opasno za veze”, kaže ona.

Emotivne prevare često mogu biti opasnije od fizičkih jer podrazumevaju duboku povezanost. Na početku možda jednostavno uživate u razgovoru s nekom osobom, ali s vremenom se sve više počinjete da se radujete susretima i ne prođe dugo a da se počnete pitati kako bi bilo ući u vezu s tom osobom.

Kad dođe do toga, vrijeme je da si priznate da s vašom vezom nešto nije u redu. Ako se odlučite na spašavanje veze, stručnjaci savjetuju da priznate i počnete otvoreno komunicirati oko vaših emotivnih potreba s partnerom.

index.hr

loading...