“Prepakujte” misli

Ako vam nije prijatno da negativne misli zamenite pozitivnom, pokušajte nekom blažom varijantom, koristeći rečenice zasnovane na činjenicama. Na primer, kada vam šef pošalje mejl i kaže da mora da razgovara sa vama, ako vam je prva misao da ćete dobiti otkaz, “prepakujte” tu misao pitajući se zašto šef želi da razgovara sa vama. Podsetite sebe na činjenicu da možda ima pitanja o izveštaju koji ste predali, možda želi da pomeri sastanak ili nešto slično.

Fokusirajte se na zahvalnost

Pokušajte da se fokusirate na stvari zbog kojih ste zahvalni, savetuje dr Benton, i to tako što ćete svakodnevno praviti listu od tri-četiri stvari na kojima ste zahvalni.

reklame

Dr Benton ističe da to mogu biti i male i naizgled beznačajne stvari, poput toga da ste zahvalni što vam je toplo, što se ne smrzavate… Benton kaže da lista zahvalnosti može da promeni neuronske veze u mozgu, i poveća prisustvo pozitivnih misli.

Zapitajte se da li vam takve misli pomažu

Kada se jave negativne misli, zapitajte se da li vam pomažu da se osećate bolje i da li vam pomažu da ostvarite svoje ciljeve.

Sreća je stvar izbora a ne sudbine: Najefikasniji načini da prestaneš da sabotiraš sebe

Ako način razmišljanja ne čini da se osećate dobro, zapitajte se šta možete da uradite da to promenite. Kako možete da promenite te misli u neke zbog kojih ćete se bolje osećati? Postavljanje sebi ovakvih pitanja će se suprotstaviti negativnim mislima kad se jave.

Stavite misli u perspektivu

Ponekad je dobro da podsetite sebe da ćete biti dobro ako dobijete otkaz ili ako ne dobijete posao iz snova. Ako samo brinete “šta ako” a da ne mislite o rešenjima, to može biti uzrok anksioznosti, tako da ponekad jednostavno morate da stanete na put negativnim mislima.

Zamenite unutrašnju kritiku

Zašto biste trošili ijedan sekund svog vremena na negativne misli? Naučite kako da ućutkate negativan unutrašnji glas, i zamenite ga pozitivnim glasom koji će vas podsetiti koliko ste vredni, jaki, dobri… Taj glas će isticati samo vaše vrline i držaće negativni misli podalje.

Imajte na umu da je OK ako vam se ponekad javi neka negativna misao, ali ako su te misli jače i brojnije od onih poztivnih, onda će ta negativnost imati veliku moć nad vama. Nemojte to da dozvolite, već se suprotstavite pozitivnim mislima o sebi i videćete kako ćete ubrzo biti srećniji i zadovoljniji!

loading...