Liker od višanja
Liker od višanja

Čak i oni koji baš i nisu naročiti ljubitelji alkoholnih pića, nakon konzumiranja domaćeg likera od višanja, bilo sa medom ili šećerom, lako promene mišljenje.

Višnjevača i orahovača su nekada bile uobičajeni deo pripreme zimnice u mnogim srpskim kućama. Danas, kada je moguće kupiti industrijska pića, gotovo se zaboravilo na ove tradicionalne specijalitete.

Međutim, treba imati u vidu da se višnjevača priprema vrlo lako i da nije neophodan naročit trud da biste tokom zime uživali u njenom slatkastom ukusu. A ukus domaće višnjevače definitivno ne može da se poredi sa ukusum niti jednog industrijskog pića.

reklame

Jedino što mnoge odvraća od spremanja domaćeg likera od višnje, jeste činjenica da je potrebno strpljenje.

Ako želite da spremite domaći liker od višanja, možete pročitati recepte u nastavku. Prvo smo pripremili recept za pripremu višnjevače sa šećerom, a zatim i sa medom. Na vama je da odaberete koji od njih želite da isprobate ove zimee.

Za pripremu domaće višnjevače sa šećerom biće vam potrebni sledeći sastojci:

1 kg višanja
400 gr šećera
oko 1 l domaće rakije ili ruma

Postupak kako da napraviti domaći liker od višanja sa šećerom:

Prvo pripremite teglu sa širim grlom. Zatim u nju poređajte višnje, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od peteljki.
Nakon toga, sipajte šećer preko višanja. Vrlo lako se može dogoditi da ne možete sav šećer da sipate, ali nemojte to da vas brine. Dodaćete ga za koji dan, jer će višnje upiti određenu količinu.
U sve dodajte oko 100 ml obične vode ( 4 – 5 kašika bi, zapravo trebalo da bude dovoljno ).
Ovako pripremljenu teglu ostavite na suncu da stoji mesec dana. Najbolje bi bilo da je ne zatvarate, već da stavite tanjirić preko, jer je potrebno da voće promešate povremeno.
Nakon mesec dana, nalijte teglu rakijom. Dobijeni liker prespite u čiste flaše, a voće možete iskoristiti za pripremu nekog kolača.
Ukoliko želite, domaći liker od višanja možete spremati i sa rumom. A najbolja kombinacija je polovina količine rakije, a polovina ruma. Ukoliko vam se, pak ne dopada ta ideja, možete ga naliti vodkom.

Recept za svakog

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.