SLAVSKI KOLAČ
SLAVSKI KOLAČ

RECEPT ZA SLAVSKI KOLAČ: Iako moderne domaćice praktikuju da ga kupuju ili naručuju da im ga neko drugi spremi, posebnu draž ima slavski kolač umešen u domu, u koji utkaju svoje znanje i pokažu veštinu pravljenja ukrasa 

Od davnina se znalo da svaka kuća koja slavi krsnu slavu za taj dan mora da ima: slavski kolač, žito, crno vino i slavsku sveću. Vremena i običaji su se vremenom izmenili, ali ove četiri stavke su ostale nepromenjene. Iako neke domaćice zaziru od mešenja kolača jer smatraju da nisu dorasle tom zadatku, ipak to nije toliko komplikovano kao što izgleda, potrebno je samo malo strpljenja, veštine i pomalo mašte.

reklame

Šta je potrebno za slavski kolač

Za mrsnu slavu kolač se priprema od mleka, jaja i putera. Ima različitih varijanti što se razmera tiče, ali recimo da će vam za jedan veći biti potrebno 250 ml mleka, 2 jaja, 500 ml vode, 100 gr putera ili ulja, kao i malo šećera i kašičica soli. Prvo što treba da uradite je da u manjem loncu izdrobite 30 grama pivskog kvasca, nalijte ga mlakim mlekom, razbijte grudvice, dodajte malo soli i toliko brašna da može da se napravi retko testo. Šerpu s kvascem stavite na toplo mesto, ali nikako ne na pretoplo, jer bi u tom slučaju kvasac mogao da prokisne, a testo postane crveno. Dok kvasac kisne, prosejte 1,5 kg brašna, stavite ga u sud za mešenje i kraj šporeta dobro zagrejte. Zamesite sve sastojke sa testom.

 

Šta je najbitnije DOK PRIPREMATE SLAVSKI KOLAČ

Kolač može biti raznih oblika, ali najčešće je okrugao zbog oblika šerpe koja se koristi samo u tu namenu. Najbitnije je da se prekrsti i optoči vencem od upletenih pletenica koje ćete narezati malim makazama. Najpre se preko celog kolača stavlja krst (od dva valjkasta komada testa stavljena unakrst), a zatim se kolač uokviri pletenicom, preko koje se pravi venčić. Venčić se obično pravi tako što se komad testa izvalja, a zatim isecka na manje valjkaste komadiće. Svaki takav komadić se po dužini dvaput zaseče (tako da dobije tri kraka). Ovi komadići se slažu preko pletenice, i to tako da svaki sledeći malo preklopi prethodni, dok se ne uokviri ceo kolač i na taj način dobije venac oko krsta. I venčić i krst se još zaseckaju makazama da bi kolač što lepše izgledao. Na središte krsta stavlja se poskurica (tanak hlepčić kružnog oblika). Ona se takođe stavlja i preko venčića, a na završecima svakog od četiri kraka krsta (ukupno 5 poskurica). Premažite kolač razmućenim jajetom.
https://instagram.com/p/9dtN09yG65/
Kako se prave ukrasi i koji je najvažniji 

Ukrasi kolača se prave od posnog testa, od vode i 200 gr brašna. Ove ukrase ne treba premazivati jajetom, već ih treba ostaviti bele. Ti ukrasi predstavljaju želje ukućana: ptice (golubovi) predstavljaju zdravlje i veselje, grozd označava želju da rod dobro rodi, cveće (ružice) označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice, burence – želju da u kući svega ima; tu je i čašica, zatim knjiga itd. Ovi ukrasi stavljaju se u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras.
Najvažniji ukras slavskog kolača je pečat četvrtastog oblika sa krstom u sredini među čijim je kracima natpis IS HS NI KA (ovaj natpis na grčkom znači Isus Hristos pobeđuje). Za utiskivanje ovoga znaka se koristi naročiti drveni pečat. Posno testo se rastanji i u njega se utisne ovaj pečat koji se prethodno zamoči u brašno. Taj znak se nožem iseče po ivici od ostalog komada testa i stavlja se na svaku poskuricu.

 

 

Koliko se peče 

Kada poređate sve ukrase, ostavite ga da naraste još 1 sat i stavite ga u rernu zagrejanu na 200 C. Nakon 20 minuta snizite temperaturu na 180 C i ostavite ga da se peče sve dok ne porumeni. Pogledajte video kako biste na praktičnom primeru videli kako idu sve faze pripreme.

 

 

krajina019/besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.