RECEPT ZA POSNU SARMU

U vreme posta ili kada želite lagano, a ukusno jelo – posna sarma je uvek pravi izbor.

Sastojci

reklame
  • veća glavica kiselog ili slatkog kupusa ili listovi zelja
  • 100 g seckanih oraha
  • 1 krompir
  • manja glavica luka
  • glavica belog luka
  • kašičica ljute tucane paprike
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašičica morske soli
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 2 dl paradajz soka
  • 2 dl vode
  • 100 g skuvanog integralnog pirinča
  • 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
  • 2-3 lista lovora
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 1 veći koren paškanata
  • 1 veći koren peršuna
  • veza peršuna
  • 1 srednji celer

Priprema

1. Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka.

2. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.

stvarukusa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.