PANDORINA KUTIJA: Ko je bila Pandora i zašto se kaže
Pandora otvara kutiju - John William Waterhouse, 1896. wikipedia (cropp)

Pandora je bila prva žena na zemlji, a kutija je zapravo bio ćup u kome su bila pohranjena sva zla sveta…

“Otvoriti Pandorinu kutiju” je opšte poznata metafora za takvo delanje koje, čak i kad je samo po sebi nevino, izaziva lavinu loših posledica. Ova fraza se toliko često kosristi da je priča koja stoji iza nje potpuno pala u zaborav, a vodi poreklo iz grčke mitologije.

O Pandorinoj kutiji se govori u mitu nastanku Pandore – prve žene na zemlji. Zevs je Hefestu naredio da načini ženu od vode i zemlje. Tako je nastala Pandora. Bogovi su joj dali mnoge darove. Od Afrodite je dobila lepotu, od Apolona talenat za muziku, Hermes joj je dao moć govora, Hera radoznalost, a Atena odeću.

reklame

Kada je Prometej ukrao vatru bogovima, Zevs je rešio da se osveti. Pandoru je darovao ogromnim ćupom u koji su bila pohranjena sva zla i poslao Epimeteju, Prometejevom bratu. Računao je na Pandorinu radoznalost. Prometej je svog brata upozorio da ne prima nikakve darove od bogova, ali Epimetej se zaljubio u Pandoru. Primio ju je u svoj dom, ali joj je naredio da nikada ne otvara ćup koji je donela sa sobom. Radoznalost je prevladala je u devojci, pa je ona posudu otvorila samo da proviri u nju, a iz nje su odmah pokuljala u svet sva moguća zla, koja su uništila čovečanstvo koje je do tada živelo u blagostanju.

Pandora pokušava da zatvori kutiju koju je otvorila iz radoznalosti...
Pandora pokušava da zatvori kutiju koju je otvorila iz radoznalosti…

Iako je Pandora ćup brzo zatvorila, šteta je već bila učinjena. Ipak, uspela je da spasi svet najvećeg zla i nesreće. Naime, jedino zlo koje nije uspelo da pobegne iz ćupa bilo je Elpis – u prevodu “Nada”.

Kako je Pandorin ćup postao Pandorina kutija

U mitologiji se za Pandorin ćup koristi reč “pithos” – što predstavlja ćup/posudu veličine omanjeg čoveka. Takvi ćupovi su se koristili za odlaganje hrane, vina, maslinovog ulja, ali su se u njima takođe sahranjivali ljudi.

Kada je u 16. veku Erazmo Roterdamski naišao na Hesiodovu priču o Pandori, poželeo je da je prevede na latinski jezik. Međutim, pomešao je reč “pythos” sa jednom drugom grčkom rečju “pyxis” – što znači “kutija”.

Tako je rođena Pandorina kutija i do dan danas se fraza koristi isključivo u ovom obliku.

besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.