Pamet u glavu pre nego što se uhvatiš za telefon: 8 poruka koje mogu da ti upropaste ljubavni život
Pamet u glavu pre nego što se uhvatiš za telefon: 8 poruka koje mogu da ti upropaste ljubavni život

Izbegnite najčešće greške u komunikaciji koje mogu da vam upropaste vezu.

Desilo vam se nekad da pošaljate poruku zbog koje ste se pokajali? Da dobijete poruku koja vas je zbunila, povredila ili naljutila?

Verovatno jeste, bar nešto od navedenog… Bar jednom. I upravo zbog toga, psiholozi kažu da komunikacija putem poruka, toliko česta u današnje vreme, nije baš najbolji metod “sporazumevanja” u vezi, piše Mondo.

reklame

Veze “žive” i napreduju u komunikaciji licem u lice. Ali, ako baš ne možete da zamislite da prestanete da šaljete poruke jedno drugom, uzmite bar u obzir ovu “listu” situacija u kojima slanje poruke definitivno nije pametan potez.

Kad se žalite. “Rekao sam ti da mi ne pišeš dok traje utakmica”, “Mogao si da budeš ljubazniji prema mojoj mami”… Shvatate problem? Partner ne vidi izraz vašeg lica, ne čuje ton vašeg glasa i ne može da proceni koliko ste ozbiljni, koliko vas je pogodila određena situacija… Da li ste spremni da se posvađate “na krv i nož”, da li ste samo malčice uznemireni ili je poruka ipak šaljiva?

Uvrede. “Znao sam da nisi sposobna da stigneš na vreme”, “Ponašaš se kao tipičan muškarac”… Kao i u prethodnom slučaju, i ovde ste vrlo blizu “minskog polja” nerazumevanja. Osim toga, ako pošaljete poruku ovog tipa, lako je moguće da ćete zažaliti. Najpametnije je da se držite sledećeg “pravila”: ako poželite da pošaljete poruku ružne sadržine – nemojte.

Objašnjenja i izvinjenja. “Bio sam premoren, nisam razmišljao”, “Očekivala sam da će ti se to dopasti”… Ovakve i slične stvari je pametnije da izgovorite uživo. Ako se oko nečega niste razumeli, ako imate potrebu da partneru nešto dodatno objasnite, razgovor je uvek bolje rešenje od beskrajne prepiske tokom koje se, verovatno, u nekom trenutku ipak nećete dobro razumeti. Ipak, ako želite odmah da stavite do znanja partneru da ste pogrešili i da vam je zbog toga žao, OK je da pošaljete nešto kao “Žao mi je, možemo li večeras da porazgovaramo o onome što se desilo”, piše Psychology Today. Tako i sebi i partneru ostavljate dovoljno vremena da se “ohladite” i uživo rešite problem.

Pamet u glavu pre nego što se uhvatiš za telefon: 8 poruka koje mogu da ti upropaste ljubavni život
Pamet u glavu pre nego što se uhvatiš za telefon: 8 poruka koje mogu da ti upropaste ljubavni život

Pitanja u vezi sa ponašanjem partnera. “Zašto mi juče nisi odgovorio na poruku”, “Da li si ljuta na mene”… Dajte osobi do koje vam je stalo priliku da vam objasni svoje ponašanje a da pri tome ne moraju prsti da joj utrnu od kucanja kilometarskih poruka.

“Bombe”. “Mislim da treba da počnemo da se viđamo sa drugim ljudima”, “Pronašli su mi kvržicu na dojci”… čak i lepe vesti, kao “Trudna sam” (ako pokušavate da napravite bebu već neko vreme) trebalo bi da saopštite partneru u lice.

Teške teme. Pitanja koja se tiču recimo, starateljstva nad decom, ako se razvodite, ozbiljnih problema finansijske ili zdravstvene prirode, gubitak posla… Nađite načina da se vidite sa partnerom i o tome razgovarate u četiri oka.

Privatni podaci. Recimo, brojevi kreditne kartice, fotografije “samo za njegove/njene oči”… zaboravite na to. Ništa što ne biste želeli da zauvek bude negde… na netu… nemojte slati ni u porukama.

Tajne. Uključujući i one koje se tiču drugih ljudi. Nikad ne znate šta može da se desi, i nikad ne možete biti sigurni da vaša poruka neće završiti u “pogrešnim rukama”. Izbegnite nepotreban rizik i uzdržite se od slanja takvih poruka.

loading...