prevara
Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

Svi parovi se u nekom trenutku pitaju da li ih je partner prevario, a evo i kako najlakše to da saznaju.

 

Prevaru niko ne želi da doživi u ljubavnoj vezi, pa bi bilo dobro da unapred znate da li je moguće da do nje dođe. Međutim, za predviđanje moguće prevare u budućnosti ne treba vam kristalna kugla, već je dovoljno da znate jedan jedini podatak.

reklame

Novo istraživanje dokazalo je da sklonost ka prevari može da bude – nasledna. Dakle, da li će partner da bude neveran (odnosi se i na žene i na muškarce) uveliko zavisi od toga da li su njegovi roditelji učinili preljubu. Studija je pokazala da ako je roditelj bio neveran, dvostruko je veća verovatnoća da će i dete da prevari partnera, nego kod dece čiji su roditelji bili verni.

ko je zaista kriv za prevaru?

“Otkrili smo snažnu povezanost između roditeljske prevare i preljubničkog ponašanja među našim ispitanicima. Dakle, prevara roditelja povezana je s većom verovatnošću da je i njihovo dete bilo neverno barem jednoj u svojoj vezi. Ovaj podatak ne znači nužno da će partner da prevari baš vas. Zadovoljstvo u vezi, privrženost, snaga samokontrole i karakter takođe igraju ulogu u tome hoće li neko da bude neveran“, objašnjava doktorka Dejna Vajzer, voditeljka istraživanja, koja dodaje da se dete ponaša onako kako je učilo od roditelja.

Ključno je roditeljsko objašnjenje neverstva. Roditelji će da pokušaju da opravdaju svoje ponašanje i da prikažu prevaru kao prihvatljivo ponašanje, što utiče na uverenja i ponašanje njihove dece. Roditelji uče decu šta je prihvatljivo i vredno u romantičnoj vezi i ponašanje roditelja može da ima nehotične posledice na ljubavne veze njihove dece. Drugim rečima, roditelji stvaraju pravila koja deca usvajaju i kasnije u životu “igraju” prema njima“, govori Vajzerova.

Bez obzira na rezultat studije, Vajzerova ističe da niko ne bi smeo da dopusti da ga prošlost definiše i dodaje da se taj začarani krug prevara može prekinuti.

“Osoba mora da radi na sebi i da otvoreno razgovara s partnerom o svim opasnostima koje bi mogle da ugroze njihovu vezu. Ohrabrujuće je i to što ipak ima mnogo osoba vernih u vezi čiji su roditelji bili neverni”, napominje doktorka Vajzer.

nadlanu.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.